Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и

...
Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и
Коментари Харесай

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна черква уважава паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии.
Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространение на християнството измежду славяните.
 Първите сведения за празника са на Неофит Рилски от 1852 година През 1857 година Денят на светите братя е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград. Година по-късно този ден е отпразнуван и в Пловдив.
Заслугата да се запазим като народ със собствен език е на двамата равноапостоли, сподели отец Георги от храм " Свети Пантелеймон " в Самоков.
" С право се гордеем, че и ние сме дали нещо на света. Всичко това изискуем най-много на безсмъртното дело на Светите братя Кирил и Методий. Богослужението, обвързвано и със Светата литургия, и се възпяват Светите братя, Светата Троица, Господ, и се отдава респект на делото на основателите на писмеността ни. Затова Църквата няма по какъв начин да не е обвързвана надълбоко с тях, т.е. и те са Църквата, тъй като тогава, по това време, те основават писмеността и популяризират първо Словото Божие. Хората да посетят храмовете, да се помолят, да въздадат популярност на Господ, да благодарят на Бог, че ни е дал такива равноапостолни учители, които са ни запазили като народ, тъй като един народ без своя език просто пропада, нищо не е ", добави отец Георги.
Храмов празник през днешния ден има катедралата в Ловеч. Председателят на храма отец Михаил Ковачев акцентира, че с изключение на основатели на славянската книжовност, те са и мисионери и проповедници.
" Нашите славянски Първоучители са настойници на нашия българки народ, на нашата Родина, на нашата Православна черква. Те са тези, на които ние изискуем съкровището на православната религия, съкровището на нашата славянска книжовност, просвета.
Светите братя Кирил и Методий са съставили славянската писменост с една цел - с цел да можем ние да четем Светото Евангелие на роден език, т.е., с цел да бъде открит пред нас пътят на Спасението ", сподели отец Михаил.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР