Българи нашариха с антисемитски графити мемориала на Холокоста във Франция.

...
Българи нашариха с антисемитски графити мемориала на Холокоста във Франция.
Коментари Харесай

Българският вандализъм стигна до Париж: Българи нашариха с антисемитски графити мемориала на Холокоста

Българи нашариха с антисемитски графити мемориала на Холокоста във Франция. Следите на трима души, обвинени за вандализъм на мемориала на Холокоста в Париж, водят до България, оповестиха от парижката прокуратура, представени от Politico. Някои медии подозират съветско присъединяване.

 

В нощта на 13 май към 35 графити с червени ръце бяха нанесени върху мемориала в Париж, което провокира необятно наказание на фона на вълната от закононарушения от ненавист във Франция от началото на войната в Газа предишния октомври. В писмен отговор до Politico прокуратурата съобщи, че трима обвинени са били видяни от камери за наблюдаване да се придвижват от мемориала до хотел в източната част на Париж, преди да вземат рейс към Белгия.

„ Разследванията откриха също, че резервациите са направени от България “, допълват от службата.

 

Съобщения на сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и публичното радио FranceInfo споделят, че следователите наблюдават допустима „ интервенция на Русия за дестабилизиране “ и са открили, че лицата, виновни за графитите, са от България.

През ноември молдовска двойка беше задържана по съмнение, че е нарисувала към 250 сини звезди на Давид из Париж, разпалвайки страхове от антисемитизъм. Агенция Франс Прес и „ Монд “ оповестиха през февруари, че интервенцията е била „ поръчана от съветските служби за сигурност “.

 

 

Британският вестник „ Гардиън “ прибавя, че следствието в този момент изследва дали графитите са били поръчани от съветските служби за сигурност и дали не следват модел, сходен на този, в друга акция предходната есен, когато звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху здания в и към Париж. Тогава организация „ Франс прес “ написа, че е арестувана молдовска двойка, чиито хипотетичен гарант – проруски молдовски предприемач, е разпознат.

„ Франс инфо “ написа, като се базира на източник, осведомен с следствието, че видеонаблюдението на мемориала е записало две фигури, идващи към 3 часа сутринта със спрей багра и шаблони, както и още двама или трима други хора, които може да са взели участие. Съобщава се, че те бързо са били разпознати от информацията на мобилните си телефони.

Кметът на Париж Ан Идалго неотложно подаде сигнал до прокуратурата за вероятен антисемитски акт след появяването на графитите върху мемориала на Холокоста.

Френският президент Еманюел Макрон осъди действието като „ непоносим антисемитизъм “.

 

Той написа в обществената мрежа X, че този вандализъм е обидил „ паметта “ на тези, които са избавили евреи по време на Холокоста, и на жертвите.

 

Източник – БГНЕС, Дневник

Още вести четете в: България, Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР