Над 230 сигнала за наводнени сгради и завирени участъци са

...
Над 230 сигнала за наводнени сгради и завирени участъци са
Коментари Харесай

София се връща към нормален живот след бурята, но след часове се чака нова

Над 230 сигнала за наводнени здания и завирени сектори са получени след вчерашната стихия в София. Над 18 екипа на Столична община са работили през цялата нощ, като ситуацията в столицата към този момент се възстановява. Няма бедстващи хора и нанесени материални вреди в огромен размер.

Това съобщи пред БНР Красимир Димитров, шеф на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Следствен отдел към окръжна прокуратура.


Сред отводнените от спешните екипи обекти са били две детски градини, дом за възрастни хора, огромен търговски обект и транспортен тунел.

Екипите на пожарната са били извикани главно на територията на кварталите " Младост ", " Мусагеница ", " Дружба ", " Слатина " и " Сухата река ". На редица места обаче водата се е отдръпнала преди идването на екипите по подадени сигнали за завирени улици.

Имало е повишаване с 1,80 м. на някои реки, в този момент равнищата спадат. Екипи са отпушили канал в село Кривина. Във Враждебна евакуирахме жена с дете, чиято къща беше застрашена от водата. В село Яна отводнихме три залети къщи, добави шефът на " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община.

По думите му е било предотвратено затварянето на Околовръстния път на София. Няколко подлеза бяха краткотрайно затворени за придвижване. Един от тях беше и този на бул. " Цариградско шосе " в ж. к. " Младост ".

" Подлезът е пристъпен от 1 часа тази нощ. Колегите от Столичния инспекторат проведоха почистването му и стартирането на придвижването. Нямаше закъсали коли в подлеза. Спряхме няколко водачи, които желаеха да преминат, само че равнището на водата беше над 1,5 метра ", изясни Красимир Димитров.

Синоптиците обаче предизвестиха, че през днешния ден в София също се чака гръмотевична стихия с пороен дъжд. Общо за 13 области в страната е публикуван жълт код за интензивни превалявания и гръмотевична интензивност от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в действие за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Смолян, София - област, Стара Загора.

В тези области се чака количествата дъжд да са сред 20 и 35 мм за 24 часа.

Прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за през днешния ден е за забележителна облачност, купеста и купесто-дъждовна. В обособени региони ще има и гръмотевични стихии, има условия за местни интензивни феномени, обилни количества на преваляванията и за градушки. Ще духа до сдържан северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 19° и 24°, в София - към 19°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, над южното крайбрежие по-често забележителна и там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания от дъжд и гръмотевици, над 2700 m преваляванията ще са от сняг.

 

Източник dir.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР