Най-после лятото дойде, съвсем близо е и годишната отпуска. Планирали

...
Най-после лятото дойде, съвсем близо е и годишната отпуска. Планирали
Коментари Харесай

С деца на море

Най-после лятото пристигна, напълно близо е и годишната отпуска. Планирали сте усърдно къде да отидете, сондирали сте отзиви, сравнявали сте доводи за и срещу определеното място, а описът с нужните движимости е изкусен до най-малка детайлност. И макар педантичната подготовка, в случай че отивате с деца на море, постоянно може да се окажете неприятно сюрпризирани от злополуки, изнервящи обстановки, богата палитра от всевъзможни дразнения, а непрестанното търчане в осъществяване на детските прищявки да да унищожи всичките ви показа за приятна лятна отмора. Е, още малко предварителна подготовка няма да е непотребна. Но единствено в съществени линии, с останалото ще се справите на място. Все отново малко импровизация, когато има пясък в ушите и сол в косите не е непотребна.

Децата и водата
С дребни изключения децата обожават водата. Дори в първите няколко дни да се плашат от вълните, по-късно толкоз им с радват, че с учудваща храброст се бухват даже в най-големите. Веднъж усетили прохладата на водата, дребните „ моржчета ” въобще и не помислят да излязат. Ако зависи от тях, могат по през целия ден да се плацикат на плиткото, да се пръскат или да изследват дъното с шнорхел. Колкото и да е прелестно обаче, не би трябвало да се прекалява. За да изведете детето от морето, без от това да последват истерични подиуми с доста сълзи и крясъци, привлечете вниманието му с нещо забавно на плажа. Важно е то да почувства не че се разделя с едно прелестно развлечение, а че единствено е избрало друго – още по-приятно. Може да го извикате, с цел да изкопаете дружно голяма дупка, да ви засипе краката с пясък, да построите палат или пясъчна фигура на животно, да разгледате нова брошура или просто да се разноските.

В групата на дребните изключения влизат тези деца, които се плашат от водата и не обичат да влизат в морето. В никакъв случай не насилвайте детето, не го дърпайте към водата и най-много не го хвърляйте изненадващо, даже и на плиткото. За вас може да не е огромен проблем, само че за него може да остане стрес за цялостен живот. Разберете от какво тъкмо се бои малчуганът. Някои деца не обичат да влизат просто тъй като им е студено. В взаимозависимост от възрастта терморегулацията на организма е друга – колкото по-малки са, толкоз по-несъвършена е тяхната система. Затова последователното запознаване с водата е значимо – да настъпим от горната страна доближаващата вълна, да се напръскаме по крачетата, да топнем ръчички... Превърнете влизането във водата в игра и правете всичко дружно. Желанието за игра измества всеки боязън, а това, че и вие сте до детето във всяка стъпка му дава спомагателна сигурност.

Продължава: С деца на море - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР