Най-ниските производство и потребление на ток за последните 5 години,

...
Най-ниските производство и потребление на ток за последните 5 години,
Коментари Харесай

Енергийните графики на 2023 г: срив при въглищата и износа, рекорди за ВЕИ

Най-ниските произвеждане и ползване на ток за последните 5 години, срив при износа, фрапантно понижаване на каузи на въглищата и върхове при слънчевите и вятърните централи. Така в резюме може да се опише електроенергийната система на България през 2023 година

След няколко години на безпорядък, който се дължеше на коронавирус локдауни и избухналата война в Украйна, през предходната година секторът се успокои, а производството и потреблението започнаха да влизат в доста по-реалистични стойности. Започна обаче да се усеща осезаемо и, които поради въглеродните квоти са все по-трудно конвертируеми в естествени пазарни условия.

Един от значимите моменти, който предопределя годишния преглед, е сривът в производството на електрическа енергия в страната. С над 20% то понижава по отношение на 2022 година, когато търсенето в България беше доста високо поради повсеместната енергийна рецесия в Европа и района - от 49.9 тВтч до 39.6 тВтч.

Равносметката демонстрира, че в края на годината ⅔ от създадената електрическа енергия въпреки всичко е пристигнала от два източника - въглища и АЕЦ. Като не е изненада, че атомната електрическа енергия е съдействала с 40% от общото произвеждане в страната.
Реклама
Има смяна обаче в каузи, който другите мощности имат. Въглищата да вземем за пример спадат до най-ниското си равнище, даже под това от 2020 година, което е явен знак за трендовете в бранша. И това се случва без каквито и да е нови административни ограничения за ограничение на активността им,.

В същото време фотоволтаиците към този момент са третият максимален производител на сила в страната, откакто през последните години заемаха едвам петото място. Те са изпреварили газа и ВЕЦ-овете, като преднината им ще се усили още през 2024 година

Консумацията на електрическа енергия се намалява доста, което може да се обвърже с следствията от високите енергийни цени през 2022 година и индустриалните провокации пред промишлеността и обвързваните с това вложения в слънчеви съоръжения за лично прилагане от дребни и огромни потребители. Енергийната успеваемост както при бизнеса, по този начин и при бита също е фактор. Само обновяването на хладилници, перални и печки може да спести обилни количества електрическа енергия.

Дори спрямо предкризисната 2021 година производството понижава с 15.5%, само че трендът отчетливо демонстрира, че българските мощности създават по-малко и тяхното произвеждане не е толкоз търсено, макар че потенциалът е еднакъв.
Реклама
Спадащата продукция се дължи най-много на въглищните централи, които са работили с 43% по-малко от миналата година и рекордно малко изобщо за последните пет, като даже равнищата са по-ниски от цялостната с локдауни 2020 година Може да се смята, че това е и една от аргументите за големия срив в износа към страните към нас на годишна база. Със 70% понижава той, макар че 2022 година не е най-представителната база, поради че българските въглищни мощности работеха на оптимални равнища поради рекордните цени на тържищата.

Безспорно голяма разлика с предишни години има в зеления бранш поради, които заработиха в страната през цялата 2023 година Средният дял на соларите в индустриалния микс се усилва до съвсем 8%, откакто през миналата година е бил към 3%. Важно е да се означи, че това е по този начин освен поради по-малкото произвеждане в страната, а и тъй като соларите са удвоили производството.

Фотоволтаиците също по този начин станаха най-големият зелен производител на ток в страната, като надминаха хидроцентралите, които.

Като цяло делът на ВЕИ надминава 20% в общото произвеждане за първи път. Ако 2024-а е по влажна и ВЕЦ-овете работят с обикновено натоварване, е допустимо зелената сила да надвиши 25%, защото се чакат и доста нови слънчеви мощности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР