Най-известната картина на испанския художник Салвадор Дали е Постоянството на

...
Най-известната картина на испанския художник Салвадор Дали е Постоянството на
Коментари Харесай

Посланията в най-известната картина на Салвадор Дали

Най-известната картина на испанския художник Салвадор Дали е Постоянството на паметта. Посланията от детайлите на този шедьовър са посочени като основни за Сюрреализма.

Дали разкрива, че картината е наречена Постоянството на паметта поради древногръцкия мъдрец Хераклит, който е казвал, че времето се мери посредством мислите ни.

Самият художник дефинира творбата си като снимка на съня. В нея са съчетани часовници, планина, море и дърво, цялостни с послания. Чрез картината Салвадор Дали пресъздава цялата реалност към нас.

Меките и огънати часовници са знак на времето, което тече неравномерно, единствено с цел да запълни пространството. На картината са изобразени три часовника, които символизират предишното, сегашното и бъдещето.

Твърдият часовник въпреки това символизира обективното време.

Замъгленият обект, над който е подложен часовник, символизира спящия Дали. Самият художник споделя в автобиографията си, че сънят е мощно обвързван със гибелта и любовта. Сънят е дребна гибел съгласно Дали и удостоверение за неговата безпомощност.

Мравките са знак на разложението и тленността. Те са нарисувани върху единия часовник, с цел да покажат, че времето се самоунищожава.

 Постоянството на Паметта

Мухата при Дали е знак на вдъхновението. В Дневника на един талант той написа, че множеството древногръцки философи са се вдъхновявали от мухите.

Маслиновото дръвче в картината сподели античната мъдрост, която към този момент е изсъхнала.

Морето е знак на вечността и безсмъртието. В морето времето тече по отношение на вътрешния ход на пътешественика.

Яйцето е знак на живота. Този облик е заимстван от древногръцките мистици, наричани орфици. Те са казвали, че от яйцето се е появило първото създание на Земята.

Огледалото в картината символизира променливостта и непостоянството на времето.

Испанският художник Салвадор Дали е едно от най-ярките имена в света на живописта. Вдъхновен от своята муза Елена Дмитриевна Дяконова, наричана Гала, той основал неповторими творби, както в изобразителното изкуство, по този начин и в графиката и скулптурата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР