Най-голямата икономика в Европа се свива с 0,3% на годишна

...
Най-голямата икономика в Европа се свива с 0,3% на годишна
Коментари Харесай

Германия избягва рецесията, но е застрашена от дългосрочен спад

Най-голямата стопанска система в Европа се свива с 0,3% на годишна база през 2023 година, защото високата инфлация и рекордните лихвени проценти понижават растежа, оповестява Федералната статистическа работа на Германия в понеделник.

Оценката е в сходство с упованията на анализаторите в предварителна анкета на Reuters. Спадът на икономическото произвеждане се намалява до 0,1%.

" Цялостното икономическо развиване в Германия се забави през 2023 година във към момента спешната среда ", разяснява Рут Бранд, ръководител на Федералната статистическа работа, представен от осведомителната организация. „ Въпреки неотдавнашните спадове цените останаха високи на всички равнища на стопанската система. Към това се прибавиха и неподходящите условия за финансиране, дължащи се на възходящите лихвени проценти, и по-ниското търсене от страната и чужбина ".

По данни на статистическата работа от 4 януари инфлацията в Германия се е повишила с 3,8% на годишна база през декември. Същия месец Европейската централна банка резервира лихвените проценти за втори следващ път, като промени прогнозата си за инфлацията от " чака се да остане прекомерно висока прекомерно дълго " на „ тя ще понижава последователно през идната година ".

Производственият бранш на Германия, без строителството, спада внезапно с 2% поради по-ниското произвеждане в енергийния бранш. Слабото вътрешно търсене през предходната година и " потиснатата световна икономическа динамичност " също се отразяват отрицателно на външната търговия на европейска стопанска система №1 макар спада в цените. Вносът спада с 1,8%.

Потреблението на семействата се е свило с 0,8% на годишна база, до момента в който държавните разноски - с 1,7%.

През четвъртото тримесечие е регистриран сходен спад от 0,3% спрямо интервала юли-септември. Службата оповестява, че немската стопанска система е стагнирала през третото тримесечие, което значи, че страната едвам е избегнала техническата криза, която се дефинира от две поредни тримесечия на спад на Брутният вътрешен продукт.

Статистиката не дава сигнал, че следва бързо възобновяване на немската стопанска система, предизвестяват в собствен отчет от понеделник от министерството на стопанската система на страната.

Capital Economics също чака, че проблемите към момента не са завършили, и предвижда, че през 2024 година тя няма да има напредък.

" Рецесионните условия, които се проточиха от края на 2022 година, наподобява ще продължат и през тази година ", показва основният икономист за Европа Андрю Кенингам. " Вярно е, че неотдавнашният спад на инфлацията би трябвало да обезпечи известно облекчение за семействата, само че жилищните и бизнес вложенията евентуално ще се свият, строителството върви към внезапен спад, а държавното управление внезапно стяга фискалната политика. Прогнозираме нулев напредък на Брутният вътрешен продукт през 2024 година "

През по-голямата част от предходната година Германия беше преследвана от прозвището " болният човек на Европа “, макар че претърпя шока от загубата на достъп до някои глобени съветски енергийни доставки след нашествието на Москва в Украйна. Още тогава анализаторите предвидиха, че тя ще бъде единствената огромна европейска стопанска система, която ще се свие през 2023.

Не на последно място, в края на предходната година немската стопанска система се сблъска с дълбока бюджетна рецесия, откакто решение на Конституционния съд по отношение на рестриктивните мерки за взимане на национални заеми отвориха дупка от 17 милиарда евро в проектите за разноските през 2024 година Залегналата в конституцията на Германия национална дългова спирачка лимитира федералния недостиг до 0,35% от Брутният вътрешен продукт отвън изключителни обстановки и се трансформира в съществена ябълка на раздора в националната политика през предходната година. Германското държавно управление искаше да прекрати действието на ограничаването за взимане на заеми, откакто конституционният съд блокира опитите за пренасочване на всички останали изключителни средства, в началото предопределени за справяне с пандемията от COVID-19.

Продължилите седмици договаряния доведоха до бюджетно съглашение, което резервира рестриктивните мерки за дълга през 2024 година, като държавното управление чака да спести нужните му пари посредством преустановяване на нездравословните за климата дотации и използване на ограничения за понижаване на разноските.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР