Най-големият астероид, който тази година ще премине край Земята, ще

...
Най-големият астероид, който тази година ще премине край Земята, ще
Коментари Харесай

Голям астероид преминава покрай Земята

Най-големият метеорит, който тази година ще премине край Земята, ще се приближи до планетата ни на разстояние от към два милиона километра. Астероидът 2001 FO32 ще премине край нас в 16:02 ч. по Гринуич (18:02 ч. бълг. време) и няма риск от конфликт, оповестяват от НАСА.

Преминаването на метеорита ще даде на астрономите рядка опция да видят добре скалиста светиня, образувала се в зората на нашата Слънчева система.

Доближаването ще даде опция на астрономите да изследват небесния обект. Разстоянието е пет пъти колкото това сред Земята и Луната. В най-близката си точка до нас той ще е на 2 016 158 км. Скалистият обект се движи със скорост 124 000 км/ч, " по-бързо от множеството метеорити ".

Астероидът и преди е прекосявал около Земята. Траекторията му е добре позната и постоянна, увериха експерти на НАСА и от Парижката обсерватория.

Скалистият обект въпреки всичко е систематизиран като " евентуално рисков " като всички метеорити с орбита, която е на разстояние по-малко от 19,5 пъти колкото дистанцията сред Земята и Луната, и които са с диаметър над 140 м.
Снимка: NASA/JPL-Caltech  Голям метеорит минава около Земята

Тази категория се наблюдава непроменяемо от астрономи от целия свят, " с цел да бъде формиран допустимо най-пълен лист ", подчертаха от Парижката обсерватория.

2001 FO32 е следен за първи път през 2001 година Той е от фамилията на пресичащите орбитата на Земята от класа Аполон. Те обикалят Слънцето за по-малко от година.

Според Центъра за проучване на близки до Земята обекти към НАСА метеоритът ще може да бъде следен от дилетанти астрономи от Южното полукълбо и от дребните географски ширини в Северното полукълбо.

" Трябва да се чака нощта и телескопът да е добър, с най-малко 20 см диаметър - посочи Флоран Делфи от парижката обсерватория. - Трябва да се търси бяла точка, която се движи като сателит ". Траекторията няма нищо общо с тази на падащите звезди.

Няма заплаха никой от известните метеорити да се сблъска със Земята през този век.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР