Научният свят дълги години се противопоставяше на твърдението, че с

...
Научният свят дълги години се противопоставяше на твърдението, че с
Коментари Харесай

Цветята могат да говорят

Научният свят дълги години се противопоставяше на изказванието, че с растенията може да се поддържа връзка. Причината да пазят тази теза беше фактът, че представителите на флората нямат нервна система и душeвност, с помощта на които да влизат в контакт.

Но революционно изобретение потвърди, че с цветята може да се разменя информация на прочувствено равнище.

За да се потвърди тази теза се организира опит с растението бегония, сложено на 1 м. от човек – без правото той да допира цветето. С помощта на четириканален енцефалограф се записват психоенергичните реакции на бегонията. Установява се, че контакт сред индивида и растението поражда единствено при доста мощни позитивни или негативни страсти.

 Цветя

За да провокират тези усеща, експериментаторите употребявали хипнотизатор, които внушил на доброволеца, че е цвете, което от време на време изпитва наслада, болежка, боязън, мраз и топлота. За изненада на учените бегонията посочила същите страсти посредством енцефалографа.

Друг сходен опит посочил, че растенията могат да четат мисли.

Участник в различен теоретичен опит се подложил на детектора на лъжата. Мъжът трябвало да намисля число от 1-10, а стоящата против него бегония да ги отгатва благодарение на енцефалограф. Цветето съумяло да познае всички намислени от участника цифри.

 Говорене с цветя

Според учен Труевас от Единбургския университет тези явления се дължат на първи проблясъци на разсъдък в растенията. Ученият твърди, че растенията могат да одобряват и преработват информация сходно на животните.

Друг известен учен – Гунаров, открива самобитен център за обработка на информация, ситуиран в кореновата шийка на растенията. Този орган, сходно на сърдечния мускул, се свива и отпуска, и препраща импулси към всички кафези в растението.

Интересно е, че в някои страни употребяват растенията за разкритие на нарушители. Полицаите употребявали цветята от мястото на престъплението и благодарение на енцефалограф се запознавали с елементи от закононарушението.

Любителите на цветя от дълго време са забелязали, че растенията могат да изпитват страсти. Например, теменужката се потиска, в случай че стопаните заминат за дълго, а кактусите реагират на неприятното въодушевление.

Всички направени открития демонстрират, че към цветята би трябвало да се отнасяме с грижи и обич – като към всички живи същества.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР