„Националният център по заразни и паразитни болести не се е

...
„Националният център по заразни и паразитни болести не се е
Коментари Харесай

Ива Христова каза кога Омикрон ще доминира в България

„ Националният център по заразни и паразитни заболявания не се е забавил със секвенирането на пробите с „ Омикрон “, безапелационна е проф. Ива Христова, шеф на центъра пред БТВ.

По думите ѝ в лабораториите са работили и по празниците и дори са съумели да секвенират пробите за седмица вместо за нормалните 10 дни.

„ Омикрон “ е доста по-заразен. Всички данни за това приказват и, че доста бързо измества делта. Вероятно ще е преобладаващ у нас още преди края на януари “, сподели Христова.

По думите ѝ новият вид доста по-малко визира белите дробове, само че е рано да се каже, че протича по-леко от предходните разновидности.

„ Това, което може да се направи е имунизираните да си слагат бустерни дози, а тези, които не са се ваксинирали, да се имунизират още веднъж. Важно е също да се знае, че повторните инфекции с „ Омикрон “ са по-чести “, сподели още Христова.

Ива Христова изясни още, че една от пробите е открита на 16 декември, а другите в интервала 20 – 22 декември.

„ Всички разновидности за стягане на ограниченията ще се обсъдят на експертен съвет в първия работен ден. Мерките, които са въведени в този момент са положителни, само че би трябвало да се съблюдават “, сподели още Христова.

По думите ѝ събиранията по празниците ще покачат заболеваемостта.

Тя посочи също, че при „ Омикрон “ възрастта на инфектираните пада и се разболяват повече деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР