Националният съвет по антикорупционни политики (НСАП) предлага в мотивите към

...
Националният съвет по антикорупционни политики (НСАП) предлага в мотивите към
Коментари Харесай

Прилагат анализ на риска от корупция към всеки законопроект

Националният съвет по антикорупционни политики (НСАП) предлага в претекстовете към законопроектите на Министерския съвет и в отчетите на министрите да се включва раздел с ограничения за противопоставяне на корупцията и да се показва дали предлаганите документи няма да основат корупционен риск.

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество също ще показва своята самостоятелна оценка.

Още през предходната година НСАП одобри Насоки за правене на антикорупционни проекти от министерствата и държавните организации. Плановете бяха оценени от КПКОНПИ. Предстои рекомендациите на Комисията да бъдат изпратени на институциите.

НСАП одобри и рекомендация напъните за образование на чиновниците да се концентрират върху правенето на антикорупционни проекти от Института за обществена администрация с присъединяване на неправителствени организации, Главния инспекторат и Комисията. Съветът одобри и провеждането на повече акции за непоносимост против корупцията и за сигнализиране от жителите.
 Антикорупционната комисия пое всички структури за битка с корупцията
Антикорупционната комисия пое всички структури за битка с корупцията

Кабинетът утвърди и финансова инжекция за КПКОНПИ от 14 млн. лева

Министърът на правораздаването Цецка Цачева осведоми за план на инструкция, която вкарва тристепенна система за подаване на сигнали за нарушавания. Предвижда се в нея да има защитен механизъм за подателите на сигналите - възбрана за уволняване, намаляване или отрицателна препоръка.

Беше признат и доклад за осъществяването на ограниченията, които не са завършили по Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията 2015- 2020 - финалното осъществяване на мярката за усилване потенциала на инспекторатите в министерствата, работата по хода на осъществяване на плановете по новата наказателна политика, основаването на партньорство на изпълнителната власт със съществуващите платформи за онлайн и мобилно подаване на сигнали и тъжби против дейности на администрациите или други престъпления, по които се изисква реакция на институциите, и основаването на система като единна входна точка за всички сигнали и тъжби на жители против дейности на администрацията.

В доклада се показват и ограниченията за облекчение на жителите и бизнеса и за ограничение на намесата на човешкия фактор при даването на административни услуги и реализиране на контролни функционалности. Към юни 2018 година са подхванати 516 ограничения, а други 200 следва да бъдат изпълнени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР