Националният план за възстановяване и устойчивост трябваше да бъде буферът,

...
Националният план за възстановяване и устойчивост трябваше да бъде буферът,
Коментари Харесай

Кузман Илиев разкри кошмарът, който се задава в икономиката на заради "зелената сделка"

Националният проект за възобновяване и резистентност трябваше да бъде буферът, с който да се случи Зелената договорка. Истинската причина този проект да не бъде импортиран в Европейската комисия е политическа.

В случай на затварянето на въглищните централи, които съставляват 50% от нашите енергийни мощности, ние можем да се озовем в обстановка на режим на тока. Планът трябваше да бъде разискван с всички вложители, тъй като те са тези, които ще би трябвало да вършат вложенията, планувани от него.

Това съобщи в изявление за икономистът Кузман Илиев от Съвета по стопански и обществени политики (СИПП).

Той изясни, че същинската причина Националния проект за възобновяване и резистентност да не бъде внесе в Европейската комисия е политическа.
„ Има сериозен напън от страна на Европейски Съюз България да работи круто във връзка с наши стратегически мощности – въглищните централи. Брюксел изиска задължения и съответни дати за тяхното затваряне, което политически е недопустимо.

Според последната версия на Националния проект /която все още на взимането на изявлението към момента не беше качена на уеб страницата – бел.ред./ се оформят две благоприятни условия.

Те плануват въглищните ТЕЦ-ове да затворят през 2038 година или 2040 година Това са фиктивни дати, тъй като действителната дата на затварянето е 2025 година, когато към този момент няма да има държавна помощ за Маришкия басейн и централите. А квотите за въглеродните излъчвания порастват извънредно бързо и най-вероятно до тогава ще са поскъпнали с към 50% “, предизвести Кузман Илиев.

Тъй като нещата са опрели безусловно до кокала, се постановат бързи ограничения, с които да се намерят заместители на тези мощности. Според Илиев положителни други възможности биха били няколко блока на биомаса, на водород, газови мощности, фотоволтаици с акумулатори по-близо до индустриалните зони.

„ Най-ключовото и фундаментално са системите за хващане на въглероден двуокис. Това е ключ, който би трябвало да се случи бързо, тъй като 2025 година е доста скоро. И единствено това де факто в действителността можеше да удължи живота на въглищните мини, които ние ще се борим да удължаваме, само че в действителността няма да можем “, сподели икономистът от СИПП.

Кузман Илиев акцентира, че Националният проект за възобновяване и резистентност трябваше да бъде буферът, с който да се случи Зелената договорка.

„ Тук тя е доста радикална, прескачат се цели стадии на развиване, тъй като Европа желае да се покаже като най-зелената. От позиция на конкурентоспособността Европа с целия Зелен пакт се прострелва в крайници на фона на Китай и Русия, които си употребяват подземните благосъстояния “, уточни икономическият анализатор.

Той е безапелационен, че борбата с фосилните горива, изключително за страните от Югоизточна Европа, е убийствена. България не е северна страна, където имат непрекъснати ветрове и съществени вятърни паркове, които в полза на истината също не помогнаха на Европа в днешната обстановка.

„ Страната ни има прелестни крайбрежни линии, които не разрешават да създадем съществени вятърни паркове.

Натура 2000 също пречи на този развой. България е извънредно ощетена. По тази причина проектът беше една опция ние на стадии, в границите на няколко десетилетия, да се подготвим за този преход “, акцентира Кузман Илиев.

Той даже даде за образец неповторимо изобретение на родните учени от Минно-геоложкия университет, които са разкрили подземни структури в Стара Загора, които могат да събират всичките въглеродни излъчвания на България за идващите 50 години. „ Това е историческо изобретение с европейско значение, за което не се приказва “.

Според Илиев вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаряше за изработването на проекта, е загърбил националния интерес.

„ Младият вицепремиер Пеканов притиснат от европейците, че ние въпреки всичко използваме фосилни горива и се насочваме към газа, който също е прокълнат и цената му пораства, се опитваше да лавира извънредно доста до степен, че националният интерес остана на назад във времето... евентуално с доста хубави вероятности за европейски позиции след това “, сподели икономистът.

Той счита, че сходни безотговорни дейности могат да ни доведат до режим на тока, за който към този момент предизвестяват енергийните специалисти и работещите в системата.

„ До 2035 година в България би трябвало да има 1 милион електрическия автомобил. Няма да има дизелови, няма да има бензинови. Това е ангажимент, който е стихотворец с една прибавка към Зелената договорка... Откъде ще дойдат енергийните мощности за това, при изискване, че ние затваряме половината от нашите мощности от раз, а имаме потребността от два пъти повече... “

Кузман Илиев уточни като един от огромните минуси на проекта, че вложителите в България, които би трябвало да осъществят зеления преход, не са взели участие в основаването му, а те са тези, които ще би трябвало да създадат огромните вложения.

Той означи също по този начин, че проектът планува и балансиране на българската енергийна система с акумулатори.

„ Като се направи сметката в пиковите моменти отива на половин трилион $, което е смехотворно и неуместно за България. Ние сме извънредно подвластни за балансиране на системата от въглищните си централи. Не можем да се лишим от тях. Трябваше рационално да се работи дружно с вложителите “, съобщи Илиев.

Експертът е безапелационен, че проектът не съдържа визия за стратегическото развиване на България.

„ Ако не успеем да се оправим с огромния залог – да не банкрутира нашата енергийна система, всички доброжелателни стремежи на младия Пеканов ще останат напразни “, добави Кузман Илиев.

Той е уверен, че бъдещето е на вятърните и слънчевите паркове, само че с цел да преминем към тези скъпи други възможности, би трябвало да се решили базовите неща.

„ Ние обедняваме, продължавайки да плащаме този безценен ток. Бизнесът е пред банкрут, тъй като разноските му скачат 5-6 пъти повече, в сравнение с са приходите му поради инфлацията. Тогава кой ще внедрява тези скъпи решения? “, попита той.
Според него, обстановката все още е по-скоро апокалиптична.

„ Приканвам хората, от които зависи да я създадат доста по-нормална, дано да стартират да приказват експертно и стратегически, а не политически.

Сега сме в предизборна акция, дават обещание се неща. Вижте даже Кирил Петков, който беше в едно държавно управление с Пеканов, когато отиде в Стара Загора, стартира да приказва разнообразни неща от тези, които бе заложил Пеканов. Политизирането на толкоз значима стратегическа материя е рисково “, предизвести икономистът от СИПП.

Позеленяването е неизбежно, технологиите напредват извънредно доста. Икономическата логичност обаче е: би трябвало да имаш капитал и запас. Без да обеднееш, последователно, виждайки успеваемостта на всички тези технологии да ги внедряваш в твоята стопанска система. Прескачането на стадии, което се случва на общоевропейско ниво, води до обедняване.

Води до това, че зимата поради скъпата електрическа енергия и газ някои ще стартират да се отопляват на дърва, а не дай си Боже да стартират да горят отпадъци. Това води до замърсяване. И най-после се получава, че вместо да изпишем вежди, избождаме очи “, заключи Кузман Илиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР