Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока

...
Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока
Коментари Харесай

Eксперти: Поскъпването на тока е неизбежно

Националната електрическа компания е поискала близо 20% нарастване на тока за бита и дребните компании от 1 юли. Според отчет на НЕК прогнозната междинна покупна цена на тока за бита и контролирания пазар от 1 юли е 151 лв. за мегават, което е с близо 20% повече от одобрената цена за настоящия интервал. Трите електроразпоредителни сдружения заговориха за повишаване, само че със стойности на половина на цитираните - сред 8% и 9%.

По думите на някогашния шеф на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR повишаването на тока е неизбежно, защото разноските за въглеродния диоксид са се нараснали доста.

Според някогашния заместник-министър на стопанската система и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не дават отговор на разноските. По думите му, в случай че цените би трябвало да са пазарни и да се търси салдото в енергетиката, те би трябвало да са още по-високи.

" Има и различен проблем - не може да се прави обществена политика посредством цената на електрическата енергия. Това, което би трябвало да се направи, е да се подтиква потреблението на хората, които не могат да си го разрешат, а не задържане на цената на тока ", разяснява Куюмджиев.

Според него ще бъде по-евтино за страната да подкрепя жителите, които нямат благоприятни условия. " Субсидирайки цената на електрическата сила, ние субсидираме повече огромните консуматори, а не дребните. Именно поради това би трябвало общественото министерство да поеме своите функционалности и за тези, които не могат да заплащат да се обезпечи съответното подкрепяне ", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев евентуално е нарастването да бъде алегорично и няма да стигне до 20%, защото предстоят избори. Колегата му изясни обаче, че в случай че се случи по този начин, НЕК ще претърпи големи загуби.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР