В последните седмици германската полиция разпространява все по-често съобщения като

...
В последните седмици германската полиция разпространява все по-често съобщения като
Коментари Харесай

Използват ли Русия и Беларус бежанците като оръжие

В последните седмици немската полиция популяризира все по-често известия като тези: трима йеменци пристигнали на остров Узедом, петима сирийци минали с полски водач през границата с Полша, двама еритрейци били открити в такси, до момента в който се опитвали да влязат нелегално в Германия.

На германско-полската граница опитите за нелегално прекосяване нарастват, което не е изненадващо в топлото време, написа АРД. Особеното в този случай обаче е маршрутът, по който от ден на ден мигранти стигат до източната част на Германия – през Русия и Беларус.

По данни на немските медии NDR, WDR и " Зюддойче цайтунг ", Беларус и Русия явно още веднъж поставят интензивни старания да изпращат целеустремено мигранти към Европейски Съюз. Това се вижда от настоящите статистически данни на немската полиция – броят на откритите противозаконни влизания на хора, идващи от Беларус и Русия, е повишен съществено напролет. През март са били хванати 412 души, през април 670, а доникъде на май – 416, написа
Мануел Бевардер от NDR/WDR за " Дойче веле ".

Германските служби за сигурност са загрижени

Нелегалните бежанци в Германия не престават да идват най-вече по така наречен " Балкански маршрут " или през Чехия и Полша. Но съгласно европейските политици и служби за сигурност има една съществена разлика с миграцията през Беларус и Русия – тя се приема като значително направлявана.

Германските служби за сигурност следят това развиване със угриженост. Броят на бежанците през тази година към момента е доста по-нисък, в сравнение с през предходните години. Но след неочакваното нарастване напролет не е изключено то да продължи, написа АРД. Изданието цитира източник от службите за сигурност с думите: " Сблъскваме се с хибридна война ".

Краткосрочни визи за Русия

Службите за сигурност имат индикации за направлявани навлизания на бежанци - някои мигранти дават сведения за своите направления. От следствието на немските медии излиза наяве, че половината от разпитаните, минали по този маршрут, са получили визи за Русия от задграничните представителства в техните родни страни.

Русия дава документите с подготвеност, с цел да може по този начин целеустремено да притегли мигранти, написа АРД. Те постоянно летят до Москва или до Санкт Петербург, откъдето отпътуват за Беларус, а оттова – към Европейски Съюз.

Полско-беларуската границаПолско-беларуската граница
Мигранти се редят по границата сред Полша и Беларус през 2023 година, където Варшава е построила големи загради.Снимка: Agnieszka Sadowska/AP/picture alliance
Федералната полиция удостоверява, че в Русия се идва най-вече по въздух, откъдето се продължава по суша. Установените документи постоянно са краткосрочни визи за Русия, каквито се издават да вземем за пример на туристи, бизнесмени или студенти.

Миграцията като оръжие

За разлика от обстановката преди няколко години, в този момент мигрантите, които идват през Русия и Беларус, не са от Ирак – те са най-вече от Сирия и Афганистан. Разследването на немските медии демонстрира също, че има доста хора от Сомалия, Йемен и Еритрея.

След като миграцията през Русия и Беларус набъбна за първи път през 2021 година, в страните от Европейски Съюз се приказва за миграция, която съзнателно се употребява " като оръжие ". Експерти на немското вътрешно министерство са изготвили и отчет по въпроса, който стига до следния извод: миграцията сама по себе си " не съставлява опасност ", само че избрани страни злоупотребяват с нея " в собствен личен политически интерес " – да вземем за пример с цел да реализиран избрани външнополитически цели или пък да укрепят позициите на държавното управление във вътрешнополитически проект. В документа се споделя също, че в името на тези цели се неглижират заплахите за живота на хората при пътуванията.

Натискът е към цялата външна граница на Европейски Съюз

Миграцията през Беларус стартира още в годината преди началото на пълномащабната война против Украйна – откакто Европейски Съюз наложи наказания на режима в Минск, т.е. не е директно разследване от войната, напомня АРД. Междувременно Полша съществено укрепи границата си с Беларус, след това границите си укрепиха и Литва, Латвия и Финландия. Финландия даже затвори граничните си пунктове си с Русия, откакто единствено за седмица през тях бяха минали над 500 души. Според финландските управляващи Русия е възнамерявала напора на мигранти по границата.

Агенцията за гранична защита на Европейски Съюз Фронтекс споделя мнението, че Кремъл може да оказва въздействие на въздушните направления, по които идват мигрантите, в същото време формалните съветски управляващи могат да провеждат и направления от съветска територия. Експертите от Фронтекс считат също, че мигрантите могат да бъдат употребявани като средство за напън по цялата външна граница на Европейски Съюз. Опасенията се свързват наред с Русия и Беларус, също и със Сърбия, Турция, Либия и Мароко.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР