Националната банка на Белгия временно удължи мандата на Пиер Вунш

...
Националната банка на Белгия временно удължи мандата на Пиер Вунш
Коментари Харесай

Белгийската централна банка временно удължава мандата на управителя си

Националната банка на Белгия краткотрайно удължи мандата на Пиер Вунш като шеф в очакване на решението на федералното държавно управление за преназначаването му за втори петгодишен мандат.   Първият мандат на Вунш изтече на 1 януари, без преназначаването му да бъде публично одобрено от ръководещата коалиция.

Освен за Вунш, политическите несъгласия сред водещите партии в Белгия попречиха и за назначението на други високопоставени държавни чиновници през последните седмици.

Регентският съвет на банката се събра, с цел да се опита да откри решение на краткотрайната правна неизясненост, заяви Financial Times.   " Гуверньорът играе решаваща роля за гладкото действие на банката като обществена институция ", обявиха от банката, като прибавиха, че Вунш ще продължи да работи " краткотрайно ", до момента в който държавното управление не вземе публично решение.

  Гуверньорът на централната банка на Белгия автоматизирано е член на управителния съвет на Европейската централна банка, където се обрисува като един от най-ястребовите гласове, както и на борда на шефовете на Банката за интернационалните разплащания.

Говорител на ЕЦБ отхвърли коментар по тематиката пред Reuters.

Миналия месец Вунш съобщи, че вложителите са били " прекомерно оптимистично настроени ", залагайки, че ЕЦБ ще стартира да понижава лихвените проценти през март, изключително до момента в който растежът на заплатите в еврозоната продължава да оказва напън върху цените:

" Движим се в вярната посока във връзка с инфлацията и аз съм доста по-оптимистично надъхан, в сравнение с преди няколко месеца, само че към момента би трябвало да забележим положителни вести за заплатите ", сподели той.

ЕЦБ стартира невиждана серия от покачвания на лихвените проценти в средата на 2022 година, като увеличи депозитната рента до рекордно високото ниво от 4%, откакто инфлацията доближи връх от над 10%, напомня още Reuters.

Към момента банката разисква какъв брой дълго лихвите би трябвало да останат  високи и дали към средата на годината не би могло да стартира понижаване, защото ценовият напън е измършавял.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР