НАТО ще се притече на помощ на своите членки в

...
НАТО ще се притече на помощ на своите членки в
Коментари Харесай

НАТО ще сдържа Русия в Черноморския регион

НАТО ще се притече на помощ на своите членки в битката с пандемията от новия ковид , само че в това време ще продължи да се занимава със сдържането на Русия, която усилва военното си наличие по границите на Алианса и съответно в Черноморския район. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в навечерието на видеоконференцията на министрите на защитата от Алианса, предава ТАСС.
„ Виждаме, че Русия резервира военното си наличие по границите на НАТО, в това число в Черноморския район, усилва военното си наличие в Крим, ускорява Черноморския си флот “, съобщи той. Освен това генералният секретар изрече мнение, че Москва продължава да оказва помощ и да изпраща доброволци в Източна Украйна. „ Отговаряхме на това преди пандемията от ковид, по време на пандемията, и, аз чакам, че това ще продължи и след пандемията “, съобщи той.
„ Затова НАТО има намерение да оказва помощ на своите страни в битката с ковид, само че в това време да извършва основните си отговорности по обезпечаването на сигурността на страните от Алианса “, съобщи Столтенберг. Той заяви, че НАТО е засилил военното си наличие в Черноморския район и съответно сухоземното и морското си наличие в Румъния, а също така работи в тясно съдействие със страните-партньори от района – Украйна и Грузия, съобщи организация Фокус.
В отговор на въпрос дали Алиансът желае да помогне в битката против ковид на Русия, която даде безвъзмездна помощ на страните от НАТО - Италия и Съединени американски щати - Столтенберг отговори: „ Не сме получавали желани за помощ от Русия “. „ А в този момент обръщам внимание на това, по какъв начин да съгласувам поддръжката за страните-членки на НАТО. Ситуацията в Русия ни припомня, че това е световна рецесия, общо предизвикателство и ние би трябвало да му отговорим дружно “, продължи той.
Видеоконференция на министрите на защитата на НАТО
Пандемията от ковид ще бъде единствената тематика на видеоконференцията на министрите на защитата на страните-членки на Алианса, кяото ще се състои на 15 април, заяви във вторник генералният-секретар.
„ Министрите ще преразгледат дейностите на страните членки и ще вземат решение за по-нататъшни стъпки “, означи Столтенберг.
По неговите думи, страните от НАТО си оказват помощ една на друга в цялостна съгласуваност. НАТО дефинира в кои страни има медицински запаси и в кои страни има свободни транспортни благоприятни условия за тяхната доставка, които по-късно се употребяват за доставянето на помощта. В това се заключва координиращата роля на НАТО в отговор на пандемията “, означи той.
В същото време генералният секретар акцентира, че макар помощта в битката против пандемията, Алиансът би трябвало да поддържа своите предпочитани действия за застраховане на сигурността на съдружниците. „ Основната цел на НАТО е да подсигуряваме сигурността на близо 1 милиард жители. Трябва да продължим работата си, тъй че здравната рецесия да не се трансформира в рецесия на сигурността. Тази рецесия, която ни шокира, ще има далечни последствия. Утре ще обсъдим по какъв начин да поддържаме защитата си и да запазим Алианса, нашите задачи и интервенции по време на пандемията “, добави той.
Съкращаване на военните разноски
Страните от НАТО към момента не са обсъждали въпроса за понижаване на разноските за защита по отношение на пандемията от ковид , в този момент приоритет е спасяването на хората. Това съобщи Йенс Столтенберг.
„ Сега страните от НАТО не са ни уведомили за редуциране на военните им разноски, а аз също нямам желание да повдигам тази тематика. В момента основният приоритет е спасяването на животи. Макар че ние разбираме, че рецесията ще има икономическо измерение и ще последва спад в растежа “, сподели генералният секретар.
В същото време Столтенберг означи, че НАТО към момента смята за една от главните закани за сигурността си „ решителните дейности на Русия “, която съгласно него продължава да оказва помощ на националните републики в Донбас, „ подкопавайки суверенитета на Украйна “, а също и „ изграждайки своя наличие в Сирия “. В тази връзка генералният секретар предизвести, че страните от Алианса би трябвало да поддържат нужното равнище на военни разноски даже в подтекста на рецесията, която ще последва пандемията, с цел да може НАТО да извърши главните си задания за поддържане на сигурността в северноатлантическия район.
По време на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година всички страни от НАТО се съгласиха с настояването на Съединени американски щати за 10 години да доведат военните си разноски до 2% от националния Брутният вътрешен продукт предвид на „ нуждата да се отговори на съветската опасност “. Според данните на годишните отчети на генералния секретар на НАТО обаче, към този момент през 2018 година стана ясно, че всички страни от НАТО няма да могат да изпълнят тази цел, което бе доказано от статистиката за 2019 година В тази връзка предходната година всевъзможни споменавания на решението на срещата на върха през 2014 година изчезнаха от изказванията на управлението на Алианса. Сега генералният секретар на НАТО загатва нуждата от поетапно нарастване на военните разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт, без да показва времева рамка.
Според последните публични оценки на Европейската комисия, оповестени през март, икономическият спад в Европейския съюз през 2020 година може да възлиза на 1% от Брутният вътрешен продукт. Според европейски източници обаче Европейската комисия изследва сюжети за възможен спад от 2,5% до 10% от Брутният вътрешен продукт, макар че Брюксел не удостоверява публично тези числа.
От края на декември предходната година повече от 1,9 милиона души са инфектирани с ковид в международен мащаб, а към 120 хиляди са умряли. Ограничителните ограничения, въведени за попречване на пандемията са съвсем в международен мащаб и, съгласно специалисти, ще доведат до тежка икономическа рецесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР