Макар и много хора да разчитат на протектор за матрака

...
Макар и много хора да разчитат на протектор за матрака
Коментари Харесай

Как да почистим матрака у дома

Макар и доста хора да разчитат на протектор за матрака вкъщи, той въпреки всичко се замърсява и би трябвало да бъде измит. Най-малкото, тъй като надали желаеме всяка вечер да си лягаме с праховите акари и попилата пот, които проникват във влакната на матрака и оставят петна и неприятни миризми.
Прочетете още
За жал обаче, при почистването на матрака, пералнята не може да ни свърши работа. Въпреки това, можем да го почистим у дома, без старания, дейно и единствено с подръчни средства. Ето по какъв начин ни поучава уеб сайтът marthastewart.com.

Първо, несъмнено, би трябвало да премахнем всички завивки, чаршафи и протектор от матрака. След това, в случай че можем, е добре да го преместим на открито на слънце, защото UV светлината убива бактериите. После минаваме матрака с прахосмукачката, с подобаващ накрайник, с цел да се отървем от забележимите замърсявания. Незабележимите пък " нападаме " със сода за самун, която поръсваме върху цялата му повърхнина и оставяме да престои за най-малко 20 минути. След това още веднъж минаваме с прахосмукачката, а след това и с влажна гъба с малко количество гальовен препарат за съдове. Накрая оставяме матрака да изсъхне изцяло.

 Снимка 669241

Това главно разчистване е добре да вършим най-малко един път годишно. Ако обаче в това време ни се наложи да премахнем петна, е добре да заобикаляме препарати с хлор и белина, защото мъчно се отстраняват изцяло от влакната на матрака.

Повърхностните петна можем да почистим като разтъркаме леко с забрадка и разтвор от хладка вода и гальовен сапун.

 Снимка 669242

При по-упорити петна обаче ще ни е необходим по-силен разтвор. За да си го създадем, смесваме в купа две чаши водороден пероксид (кислородна вода) и една супена лъжица препарат за съдове. С чиста гъба нанасяме от сместа върху петната. Оставяме я да подейства за няколко минути и по-късно разтриваме с мокър парцал.

Ако по-късно петното още не се е премахнало, можем да го напръскаме с оцет и да поръсим със сода за самун. После слагаме забрадка от горната страна и оставяме да престои за един до два часа. Накрая, откакто почистващите артикули са попили, минаваме засегнатото място с прахосмукачка.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР