В навечерието на Олимпийските игри в Париж, МОК странно реши

...
В навечерието на Олимпийските игри в Париж, МОК странно реши
Коментари Харесай

Сетиха се: 124 години по-късно МОК връчи олимпийски медал на Франция

В навечерието на Олимпийските игри в Париж, МОК необичайно реши да разрови прашясалите архиви и да огледа елементи от един от предходните случи, в които френската столица бе хазаин на игрите.

МОК публично лиши Англия от орден, извоюван преди 124 години, с цел да го запише на сметката на Франция.

Случаят е много любопитен и се развива в колоезденето на втората съвременна Олимпиада, тази през 1900 година.

Тогава в конкуренцията на 25 километра колоездене на писта, златото отива за французина Люи Бастиен, среброто за британеца Лойд Хилдеранд, а брознът също е на сметката на домакините посредством Аугуст Дюмен.

Макар сребърният медалист Лойд Хилдебранд да е британец, по това време няма национални олимпийски комитети, а самите състезатели вземат участие на игрите на много друг принцип от днешни дни.

Така да вземем за пример Хилдебранд, който прекарва по-голяма част от живота си във Франция, кара са френски клубове и печели мястото си на олимпиадата като играч на френски колоездачен тим, бе избран от МОК за френски призьор.

Така 124 години след неговия сребърен орден, Хилдебранд остава медалист, само че към този момент не като представител на Англия, а като подобен на Франция, въпреки да е английски жител.

Дългото ровене в архивите бе съобразено с тогавашните правила на МОК и е открито, че фактически Хилдебранд е взел участие на игрите с френска квота, въпреки самият той да е английски жител.

И по този начин решението бе взето, като Франция взе още един орден в историческата безконечна класация на Олимпийските игри.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР