Настоятелството на църквата “Св.Архангел Михаил” в Хасково се е заело

...
Настоятелството на църквата “Св.Архангел Михаил” в Хасково се е заело
Коментари Харесай

Художници възстановяват стенописи в църквата “Св.Архангел Михаил” в Хасково

Настоятелството на църквата “Св.Архангел Михаил” в Хасково се е заело със спасяването на близо 112 кв.м. от стенописа на църквата. От 11 септември 7 художник-реставратори са почнали нелеката задача. Библейските подиуми са в най-високата част на храма под самия покрив.

"Най-тъмните елементи в храма желаеме да спасим, като при започване на годината имаше план на Министерството на културата, от който се възползвахме”, съобщи отец Златко. Допълнителни средства е събрало настоятелството в размер на 19 406 лв., а по-голямата част - 58 218 лв. са по плана на МК.

Отците Златко и Николай имат предпочитание реставрацията да завърши до Нова година, като срокът е заложен до март 2021г.

“Цялостната реституция е стартирана от предходната година, имаше и изгубени подиуми, само че по иконографски признаци успяхме да разберем кои са и да ги възтановим”, сподели Николай Чергаров. “Представители на гръцка школа са изрисували тези фрески с присъщи облици, които ние с сътрудниците възстановяваме”, добави Чергаров. На високото скеле с четка в ръка бе и художничката Цветомила Илиева, като групата от 7 реставратори се сменя през времето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР