Настоящият състав на Висшия съдебен съвет може да остане още

...
Настоящият състав на Висшия съдебен съвет може да остане още
Коментари Харесай

Изтекъл мандат! ВСС още безчинства в Темида

Настоящият състав на Висшия правосъден съвет може да остане още доста дълго време на мястото си, макар че от дълго време е с изминал мандат. Така наподобява, откакто Народното събрание утвърди през днешния ден ремонти в Закона за правосъдната власт по искане на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

С измененията се дефинира, че в период от 6 месеца от влизането им в действие, Народното събрание и правосъдната власт би трябвало да започват процедурата по желание на нови членове на съвета. Депутатите излизат във почивка от август. Не е ясно какъв брой дълго може да се проточи и самият избор. Така че, като нищо процедурата може да навлезе в 2024 година

Депутатите записаха в закона, също по този начин, че всички висящи процедури по желание на членове на Висш съдебен съвет се приключват.

Управляващите аргументират бавенето на подмяната на Висш съдебен съвет с претекста, че няма смисъл да сменят членовете му преди измененията в Конституцията.

Причината е, че плануваната конституционна промяна планува разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета – прокурорски и съдийски, което незабавно ще наложи нов избор за техни членове. Никой уважаващ себе си правист няма да се кандидитира за настоящия Висш съдебен съвет, единствено с цел да загуби поста няколко месеца по-късно, когато той ще бъде разграничен на две, настояват от тройната коалиция.

Със законовите ремонти в този момент особено внимание беше отделено на системата, посредством която на инцидентен принцип ще се сортира пъкъл хок прокурорът, проверяващ шефа на държавното обвиняване.

Реклама

Според ръководещите тя би трябвало да бъде отделена от единната осведомителна система на съдилищата; да разгласява данни за всеки инцидентен избор, като разрешава инспекцията му от трети страни; да не позволява на хора, които имат достъп до системата, да въздействат на инцидентния избор.

Тази законова смяна пристигна като изненада. Причината е, че на 7 юли, точно посредством единната осведомителна система, беше определена Даниела Талева – арбитър от Софийския градски съд, за първия магистрат, който вероятно да проверява основния прокурор.

Изборът стана в същия ден, в който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха в Народното събрание утвърдените през днешния ден законови оферти, с които се планува системата за избор на пъкъл хок прокурор да се отдели от единната осведомителна система.

А единствено месец по-рано тройната коалиция прокара в Народното събрание механизма за следствие на шефа на обвиняването, с помощта на който стана вероятен изборът на Талева. Този толкоз неотдавнашен законов ремонт даде мотив на парламентарната съпротива да упрекна болшинството, че от бързане е объркало механизма за следствие и в този момент, също толкоз небрежно, се пробва да си поправи грешките.

Сега беше изменен и текстът, в който се показва, че Висш съдебен съвет би трябвало един път годишно да прави одит на сигурността на осведомителните системи на правосъдната система. Тук влизат и системите, посредством които се прави инцидентно систематизиране на делата. А в този момент болшинството добави тук и системата, която сортира на случен принцип пъкъл хок прокурора.

До 6 месеца от влизането в действие на закона правосъдният министър, благодарение на министъра на електронното ръководство, би трябвало да издаде разпоредба, по която да се извърши одитът на тези системи. След това в границите на още половин година системите би трябвало да бъдат приведени в сходство с условията на тази разпоредба.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР