Мъж, заразен с птичи грип H5N2, който е първият потвърден

...
Мъж, заразен с птичи грип H5N2, който е първият потвърден
Коментари Харесай

СЗО: Първият случай на птичи грип при човек е причинен от множество фактори


Мъж, инфектиран с птичи грип H5N2, който е първият доказан случай на заразяване на човек с този вариант, е умрял от голям брой фактори, заяви СЗО, като добави, че следствията не престават.

На 5 юни Световната здравна организация разгласи, че първият лабораторно доказан случай на заразяване на човек с вируса на птичия грип H5N2 е открит от Мексико.

Министерството на здравеопазването на Мексико съобщи, че 59-годишният мъж е имал " анамнеза за хронично бъбречно заболяване, диабет вид 2 (и) дългогодишна систематична артериална хипертония ".

Три седмици преди появяването на острите признаци той е бил прикрепен на легло, като на 17 април е развил тресчица, зной, диария, гадене и общо неразположение. Мъжът е откаран в болница в Мексико Сити на 24 април като по-късно същия ден умира, съобщи Агенция Франс Прес.

" Смъртта е многофакторна, а не породена от птичи грип ", съобщи представителят на СЗО Кристиан Линдмайер на брифинг за медиите в Женева.

" Пациентът е постъпил в болничното заведение след седмици на боледуване от голям брой от други болести ".

Впоследствие тялото му е било рутинно изследвано за грипни и други вируси и е бил открит конкртният вариант, сподели Линдмайер. Идентифицирани са седемнадесет контактни лица на случая в болничното заведение. Всички проби за грип са негативни.

В местоживеенето на мъжа са разпознати 12 контакта през предходните седмици. Всички те също са негативни.

" Разследванията не престават. Серологията продължава. Това значи, че се изследва кръвта на контактните лица, с цел да се ревизира дали е имало възможна по-ранна зараза ", сподели Линдмайер.

СЗО заяви, че източникът на излагане на вируса към този момент е незнаен, макар че в Мексико са регистрирани случаи на заразяване с H5N2 вируси при домашни птици. Въз основа на наличната информация здравната организация на Организация на обединените нации прави оценка сегашния риск за популацията, който вирусът съставлява, като невисок. | БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР