Народното събрание свали тавана на компенсациите за електроенергията за бизнеса

...
Народното събрание свали тавана на компенсациите за електроенергията за бизнеса
Коментари Харесай

Парламентът свали тавана на компенсациите за ток за бизнеса

Народното заседание смъкна тавана на обезщетенията за електрическата енергия за бизнеса от 250 на 200 лв. за мегаватчас през идната година. По-ниският таван ще важи и за огромните компании на високо напрежение, само че единствено в случай че са направили вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници, заяви БНР.

Разликата до пазарната цена ще се покрива от свръхпечалбите на всички държавни и частни сдружения, които са производители на ток.

Средствата по заплащане на обезщетенията по програмата за даване им, се набират във Фонд " Сигурност " на електроенергийната система, като вноските се дефинират от Министерски съвет в период до 10 дни в осъществяване и при изискванията по еврорегламента за незабавна интервенция за справяне с високите цени на сила. Това реши Народното събрание със 186 гласа " за ".

Всички условия по решението, импортирано от ГЕРБ-СДС, не поддържаха само от " Български напредък ".

Водещият вносител и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ изясни: " Във фонда ще внасят всички производители на електрическа енергия без да ги разделяме на държавни и частни, разпореждаме на Министерски съвет да приложат регламента по метод, по който те намерят за добре и подсигуряваме, че през цялата 2023 година бизнесът ще получи обезщетения и то даже по-високи от обезщетенията, които съществуват все още ".

Мнозинството поддържа предлагането на " Демократична България " компенсацията от 200 лв. да получават небитови крайни клиенти ниско и приблизително напрежение за мегаватчас: „ А за най-големите компании, които са на високо напрежение и са може би няколкостотин на брой, таванът е 250 лв., само че в случай че са направили вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници, той също бива понижен на 200 лева тъкмо това е тласъка, който бих желал да дадем “, уточни депутатът Владислав Панев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР