Народното събрание намали административната тежест за хората с увреждания с

...
Народното събрание намали административната тежест за хората с увреждания с
Коментари Харесай

Намаляват административната тежест върху хората с увреждания

Народното събрание понижи административната тежест за хората с увреждания с дефинитивно гласуваните промени в Закона за интеграция на тези хора, оповестява БНР. Новите текстове засягат близо 530 хиляди души, които имат увреждания и над 300 лица, които дават медицински произведения.

С измененията се понижава броят на заявителните документи, които би трябвало да се дават от страна на хората с увреждания. Така изискваните до 3 заявления, с които се потвърждават избрани условия, ще бъдат обединени в една. За осъществяване на функционалностите по обществена интеграция шефовете на дирекции " Социално подкрепяне " или оправомощени от тях длъжностни лица ще имат право на безвъзмезден достъп до национална база данни " население " и при нужда ще изискват по длъжностен път информацията, обвързвана с осъществяване правата на хората с увреждания. Изискуемата информация ще се дава гратис в 14-дневен период.

Наред с това на Националната организация по приходите се дава опция да дава информация на Агенцията за хората с увреждания по отношение на възобновяване на избран % от импортираните осигурителни вноски от работодатели. За съпоставяне, все още тази информация се дава от заинтригуваните лица посредством документ, попълван от лицата и удостоверен в териториалните подразделения на Национална организация по приходите.

С измененията отпада условието за даване на лист на медицинските произведения и помощни средства за хора с увреждания на книжен притежател и се вкарва единствено на електронен притежател.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР