Нарастващите заплати и доходи в последно време движеха до голяма

...
Нарастващите заплати и доходи в последно време движеха до голяма
Коментари Харесай

МВФ: Продължаващ ръст на заплатите в Източна Европа може да доведе до още инфлация

Нарастващите заплати и приходи напоследък движеха значително икономическото възобновяване на Европа. Но в страни, където застаряването на популацията води до стесняване на работната мощ, политиците може скоро да се изправят пред нови провокации. Краткосрочният напън върху заплатите може да се комбинира с по-дългосрочно напрежение на пазара на труда, което пък да провокира инфлационен напън. И това важи изключително за страните от Централна и Източна Европа.

" Този район и преди е имал висок растеж на заплатите, само че тогава растежът на продуктивността също беше мощен. Сега е слаб. Това значи, че по-нататъшно мощно повишение на заплатите може да подкопае конкурентоспособността на района ", означават икономистите на МВФ в по тематиката.
Къде е казусът
Номиналният растеж на заплатите в еврозоната е 4.5% в първата половина на годината, а в други елементи на Европа. В Централна, Източна и Югоизточна Европа растежът на заплатите е по-бърз и върви редом със скока на цените, показват от МВФ. А прогнозата им е, че натискът върху заплатите надали ще намалее скоро. Причината е в неналичието на задоволително работна мощ на Стария континент. " Демографията и по-кратките работни седмици значат, че работодателите са изправени пред жестока конкуренция за намиране на квалифицирани служащи и би трябвало да заплащат повече, с цел да ги задържат ", не престават анализаторите.

В последната икономическа прогноза за Европа от фонда изясняват, че сега фирмите съумяват да компенсират растежа на разноските на труд от по-високите си облаги, само че един в миг ще стартират да трансферират увеличените разноски за труд към потребителите, което ще генерира още инфлация. Това ще зависи от темпа на напредък на продуктивността и намаляването на търсенето на фона на лимитираното предложение (което би попречило на компаниите да усилят цените, с цел да останат конкурентоспособни). " Данните от изследвания в цяла Европа, изключително измежду огромните развити стопански системи, демонстрират, че по-малко от тях чакат да усилят продажната си цена, изключително на пазара на артикули ", се показва в разбора на МВФ.
Реклама
Очакванията им са растежът на заплатите да остане висок - към 7.5% в ЦИЕ и 4% в по-развитите стопански системи в Европейски Съюз в края на 2024 година, което способства с от 0.5 до 1 процентен пункт към плануваната инфлация.

Според анализаторите " структурните промени за повишение на продуктивността стават сериозно значими ". Те би трябвало да бъдат съчетани с политики на централните банки, които намират " финия баланс сред подкрепяне на икономическото възобновяване и недопускане на дълготрайно опазване на висока инфлация ".

" Капиталовите ресурси остават много под равнищата в развитите стопански системи. За да привлекат вложения, страните би трябвало да обезпечат удобна за бизнеса среда посредством подсилване на общественото ръководство, развиване на квалифицирана работна мощ и възстановяване на инфраструктурата ", съгласно МВФ. В отчета се показва още, че емиграцията от страните от ЦИЕ е забележителна и непрекъсната и може също да е забавила растежа и конвергенцията на приходите. А за прекъсване на несъразмерния поток от емиграция може да помогне вложението в човешки капитал, в възстановяване на образованието, опазването на здравето и обществената отбрана. " Повишаването на интеграцията на пазара на труда на имигрантите, в това число бежанците, посредством съчетаване на езикова и насочена към работата помощ, както и целеви дотации за заплати за стимулиране на наемането им също ще спомогнат за повишение на тяхната претовареност и работливост в средносрочен проект ", съгласно МВФ.
А България
Тези заключения важат значително и за България, която е настигаща стопанска система с едни от най-ниските равнища на възнаграждение, само че и с най-бърз растеж на заплатите в Европейски Съюз в последно време. Както и с инфлация, която е няколко пункта над тази в еврозоната и изключително остър демографски проблем.
Реклама
В същото време продуктивността на труда се усилва постепенно, а държавното управление възнамерява нов растеж на възнагражденията и на разноските за труд като цяло. От 1 януари минималната заплата ще порасне с рекордните 20% до 933 лева, а преди няколко дни министър председателят Николай Денков разгласи, че в бюджет 2024 се залагат близо 2 милиарда лева повече средства за хонорари в обществения бранш спрямо тази година. Тези придвижвания обаче са напълно целенасочени. Финансовият министър Асен Василев от дълго време изяснява, че философията да продаваме на ниска цена труд е " сбъркана ". " Няма по какъв начин да станем богати, в случай че продаваме на ниска цена труд ", безапелационен е той.

Дори и тактиката му дълготрайно да се окаже вярна обаче, има и още един риск - страната да изпусне и идващия трен за еврозоната. Правителството одобри като индикативна дата 1 януари 2025 година, само че все още страната не извършва критерия за инфлацията. Макар и българското държавно управление и Европейската комисия да излъчват сигнали, че взаимни отстъпки са вероятни, възможни ограничения, надуващи в допълнение цените, вършат това по-сложно.
Свързани публикации Пет тренда за стопанските системи на общините в Софийска област 8 ноември 2023, 12:18 Максималният застрахователен приход за 2024: Правителството възнамерява да го вдигне 12 октомври 2023, 16:05 МВФ също чака инфлацията в България да остане висока за по-дълго 10 октомври 2023, 13:00 Минималната работна заплата за 2024 година скача рекордно до 933 лева от следващата година 1 септември 2023, 15:40
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР