Нарастващите доказателства за постепенно охлаждане на американската икономика отново стимулираха

...
Нарастващите доказателства за постепенно охлаждане на американската икономика отново стимулираха
Коментари Харесай

Ръстът на борсите продължава, инвеститорите са по-уверени в „мекото кацане“

Нарастващите доказателства за последователно изстудяване на американската стопанска система още веднъж подтикнаха растеж на фондовите пазари.

S&P 500 се повиши с 0,2% в сряда. Технологичният Nasdaq Composite добави 0,1%. Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,5%, или към 164 пункта. Седем от 11-те бранша в границите на S&P 500 затвориха с покачване.

Основните показатели се покачват тази седмица, подтикнати от възходящите упования на вложителите, че Федералният запас може да реализира по този начин нареченото меко кацане - сюжет, при който инфлацията спада, само че стопанската система заобикаля доста стесняване.

Нови данни, оповестени в сряда, поддържат тази позиция.

Производствените цени са паднали с 0,5% през октомври по отношение на предходния месец, заяви Министерството на труда. Това е най-големият им едномесечен спад от април 2020 година и следва новината от вторник, че потребителските цени са нарастнали по-малко от предстоящото от вложителите.

„ Вероятността Фед да забие иглата, без да аргументи криза, е доста по-висока, в сравнение с изглеждаше преди няколко месеца “, споделя Трой Гайески, основен пазарен пълководец в FS Investments, представен от The Wall Street. Journal.

Надеждите, че акцията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти е завършила провокираха рали на фондовите пазари в последните дни, като S&P 500 е напреднал със 7,4% през ноември, а Nasdaq Composite е добавил 9,7%.

Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации, която се повишава с рухването на цените им, се откри на 4,535% в сряда по отношение на 4,440% във вторник.

Все отново някои вложители считат, че Фед няма да бърза да понижава краткосрочните лихвени проценти, даже и да не направи спомагателни покачвания.

Трейдърите на лихвени деривати считат, че има 100% късмет централната банка да остави своя лихвен % неизменен на идващите си две съвещания през декември и януари, съгласно инструмента FedWatch на CME Group. Те дават 26% възможност Фед да понижи лихвите през март.

При обособените акции Target скочи с 18%, най-хубавият ден за компанията от 2019 година, откакто търговецът на дребно регистрира по-висока облага от прогнозите на анализаторите.

Акциите на Disney нарастнаха с 3,1%, откакто хедж фондът ValueAct Capital взе дял в компанията.

Две от най-добре представящите се акции за годината обаче приключиха деня на алено: Nvidia падна с 1,6%, а Eli Lilly загуби 3,7%.

Фючърсите на суровия нефт паднаха с 2% в сряда, като американският бенчмарк се откри на 76,66 $ за барел.

В Европа показателят FTSE 100 се увеличи с 0,6%, след данните за забавянето на инфлацията в Обединеното кралство до двегодишно дъно, което допуска, че Bank of England също може да е завършила с повишението на лихвите.

Паневропейският показател Stoxx 600 записва растеж от 0,4%, като най-печеливши бяха софтуерните компании, добавили 2,2%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР