Напрежение от “Позитано” 20Ние очакваме не ИК да оправдава Петков,

...
Напрежение от “Позитано” 20Ние очакваме не ИК да оправдава Петков,
Коментари Харесай

Румен Радев скара своите заради К. П.

Напрежение от “Позитано” 20
Ние чакаме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, оповестиха проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова

Не одобряваме, че Конституцията лимитира права

В разгара на предизборната акция членове на Инициативния комитет на Румен Радев се разграничиха остро от публикувана позиция, която не е била съгласувана с тях. Проф. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова възразиха “Инициативният комитет да се включва съвсем неприкрито в акцията на Кирил Петков и “Промяната продължава”.

Социалистите реагираха поради разпратената до медиите позиция от името на целия Инициативен комитет, в която се споделя, че “гражданството в 21-и век е анахронизъм”. “Не одобряваме внушението, че висшият закон на България, който в действителност подсигурява тези права, е причина за тяхното ограничение. Казусът тук не визира стотиците хиляди български жители, тъй като те не са направили закононарушение. Кирил Петков, без значение при какви условия, е подписал декларация с погрешно наличие, с помощта на което стана министър. Благодарение на присъединяване си в държавното управление си сътвори известност, която експлоатира в актуалната кампания”, оповестиха обаче проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова.

“Това е политически план, заченат с неистина, само че с искания за честност. Този факт беше установен недвусмислено от Конституционния съд. В този смисъл ние чакаме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че през днешния ден тези негови дейности се отразяват отрицателно на предизборната му акция. Все още не го е направил и наподобява няма намерение”, безапелационни са социалистите.
Румен Петков, водач на АБВ: Правовата страна е над всичко и за всички


Конституционният Съд е явен и безапелационен във връзка със случая “Кирил Петков”. Очевидно е, че Петков е направил закононарушение, като е подписал документи с погрешно наличие, с една единствена цел - да се вкопчи във властта, както е обяснил пред канадските управляващи. Знаел е, че е канадски жител от същите подписани документи. Много мощно смущава заявката на президента Радев - би се радвал България да има повече министри като Кирил Петков. Ако критерият е да има повече министри като Кирил Петков, то Централният софийски затвор разполага с богат подбор евентуални кандидатури за “Дондуков” 1. Да се надяваме, че в критериите няма да попадне и наложителното владение на офшорни компании. Ако търсеното качество е да се прави закононарушение, не знам дали няма да стигнем до такава степен, да поканим за министър и Майкъл Капустин - този човек също буди почит с безочието си, като ограби стотици хиляди българи и завлече десетки милиони, които до ден сегашен не знаем къде са. Така, че за българският президент и политиците е доста значимо да убедят българските жители, че правовата страна е над всичко и за всички. Останалото са двойни стандарти, които отварят вратата към закононарушения, като начална стъпка - тази на Кирил Петков. Отвращението би трябвало да бъде заместено с отмъщение.
Борислав Гуцанов, водач на БСП-Варна: Може ли план, заченат в неистина, да има искания за честност?


Пределно ясно е, че господин Кирил Петков е подписал декларация с погрешно наличие. Ако това стане в армията, какви биха били следствията? Ако някой в този момент подаде тъжби за избрани актове, подписани от господин Петков, най-вероятно те ще паднат в съда. Включително и шумно рекламираната промяна на управлението на Българската банка за развиване. Не че не трябваше да бъде заменено остарялото управление и не, че банката работеше вярно. Но и след промените - в този момент, когато има най-голяма потребност тя да подкрепя дребния и междинния бизнес, от банката не са отпуснати съвсем никакви заеми. Това не е смяна. Още по-малко пък - към положително. И, до момента в който от една страна показно се продава един автомобил, който въобще не е трябвало да бъде купуван, новото управление на ББР подписва контракт за правни услуги за 100 000 евро, съгласно изявления в медиите, с огромна адвокатска компания. Един от настоящите съдружници в тази компания е съучастник и в “Сиела Норма” АД - компанията, която доставя машините за гласуването... Още един факт, който буди много въпроси в навечерието на изборите. Но да се върнем на господин Петков: Веднъж става министър с декларация с погрешно наличие. Взема решения, които могат да бъдат правово оспорени, от една страна, а от друга - будят съществени подозрения. И сега, употребявайки известността си, насъбран, като министър, назначен на база на нарушаване на Конституцията, натрупа рейтинг и взе участие в предизборната акция. Дори и да е законно, запитвам - морално ли е? Може ли план заченат в неистина да има искания за честност?


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР