Намаляване на въглеродните емисии с 81% за осем години, финансиране

...
Намаляване на въглеродните емисии с 81% за осем години, финансиране
Коментари Харесай

Как да направим икономиката и обществото по-устойчиви

Намаляване на въглеродните излъчвания с 81% за осем години, финансиране на над 71 плана за близо 329 млн. лева в разнообразни области на устойчивото развиване, ангажиране на 6700 души да наблюдават постоянно здравето си в мобилното приложение Kaksi - освен това единствено в границите на 5 месеца. Това са единствено част от резултатите, реализирани от Обединена българска банка (ОББ) и ДЗИ в посока трансформацията към по-устойчива стопанска система.

Ангажиментът на банката и застрахователя, както и на останалите сдружения от белгийската KBC Group в България, е обрисуван в годишния им Доклад към обществото. В него те показват тактиката си за стабилно развиване, както и въздействието, което бизнесът им оказва върху стопанската система, околната среда и хората. При правенето му KBC Group и сдруженията й в България вземат поради и Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации до 2030 година

" Като водеща банково-застрахователна група в България, с над 2.4 милиона клиенти, ние имаме главен принос за финансовото и икономическото развиване на България. С това идва и отговорността да помогнем при намирането на пътя, по който да създадем нашата стопанска система и общество по-устойчиви ", споделя в обръщението си към обществото Питър Рубен, основен изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC Group в България.

По думите му това е несъмнено едно от най-належащите провокации на нашето време. Това обуславя и обстоятелството, че тази упоритост е залегнала като неразделна част от бизнес тактиката на групата, вплетена в ежедневните търговски действия на чиновниците. А задачата е посредством напъните в посока стабилно развиване KBC Group да бъде в положение да отговори на упованията на всички заинтригувани страни както в сегашния миг, по този начин и с взор напред.
Реклама
" С Доклада към обществото споделяме по какъв начин нашата тактика за околната среда, обществените връзки и ръководството (ESG) служи като катализатор за нововъведения и съдействие. Тя ни кара да сътворяваме нови артикули и услуги за нашите клиенти, с цел да им помогнем в техния преход. Да препроектираме нашите вътрешни интервенции. Да се ангажираме със заинтригуваните страни в по-широкото общество. Да приготвяме, развиваме и ангажираме нашите чиновници. Да подготвим бъдещето ", показва Питър Рубен.
Акценти на устойчивостта за 2022 година
С вложенията си от 2.4 милиарда евро в страната KBC Group е най-големият вложител в българската стопанска система. Групата участва в България от 15 години и за този интервал придобива и развива някои от най-значимите локални сдружения и планове - измежду които поредното придобиване на ДЗИ, СИБАНК, ОББ, българските интервенции на NN и на Raiffeisenbank International.

Изминалата 2022 година е знакова за активността на KBC в България. Освен 15-годишнината на групата в страната през нея бе маркирана и 30-годишнината на ОББ. А през юни бе завършено и огромното придобиване на Райфайзенбанк България (ребрандирана на КВС Банк България) и юридическото обединение на двете банки - договорка, с която групата за следващ път акцентира дълбокия си ангажимент към България като съществена страна в корпоративната й тактика. Така към днешна дата активността на групата в България обгръща общо 14 сдружения в региона на банкирането, застраховането, лизинга, застрахователното ходатайство, ръководството на вложенията, пенсионното обезпечаване и факторинга.

В този провокационен интервал на вътрешна метаморфоза на активността, тъй че да се интегрират новите членове на фамилията, сдруженията от групата на KBC в България не престават да следват визията си за това по какъв начин да подкрепят прехода към нисковъглеродно общество.
Реклама Екологична резистентност
Темата за екологичното ръководство несъмнено е измежду водещите във всички сфери на бизнеса през последните години, а ОББ е измежду пионерите в региона - банката към този момент има заложени климатични цели както във връзка с бизнесите, които финансира, по този начин и такива, които са ориентирани към личната й активност. Първата група са ориентирани към най-въглеродно интензивните браншове в кредитния портфейл - като според от съответния бранш са написани точни стойности за растежа на зеленото финансиране, към което банката ще се стреми в съответния бранш, както и целеви темпове, с които да намалеят към 2030 и 2050 година въглеродните излъчвания на фирмите от тези браншове. Същевременно ОББ и ДЗИ поставят старания за намаляването и на личните си въглеродни излъчвания - през 2022 година свиването им към този момент доближава до 81% по отношение на базовата 2015 година Сред задачите е и до края на 2025 година 70% от автопарка на двете институции да бъде от електрически коли.

Освен това като управител на инструмента " Фонд за устойчиви градове " ОББ към този момент е финансирала над 71 плана на обща стойност съвсем 329 млн. лева в разнообразни области на устойчивото развиване, в това число енергийна успеваемост, градско развиване, културно завещание и други

А измежду най-значимите планове в поддръжка на земеделието е създаденият от банката ОББ " Агрокалкулатор " на въглеродните излъчвания - неповторим цифров инструмент за пресмятане на въглеродния отпечатък на агропроизводители и фермери.
Социална резистентност
Макар и постоянно в диалога за ESG главната тежест да пада върху екологичната резистентност, другите й два аспекта - общественият и управническият, са не по-малко значими по пътя към трансформиране на бизнеса и обществото. А Докладът на ОББ и ДЗИ към обществото илюстрира ангажираността на сдруженията от групата на KBC и в тези насоки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР