Наложените преди време от Индия ограничения на износа на ориз

...
Наложените преди време от Индия ограничения на износа на ориз
Коментари Харесай

Ограниченията на Индия за износ на ориз слагат край на десетилетие на ценова стабилност

Наложените преди време от Индия ограничавания на износа на ориз може да провокират повишаване на международните цени след повече от десетилетие на непоклатимост, защото протекционисткият ход на Ню Делхи съответствува със спад на добивите при други огромни производители и повишаване на световното търсене, съгласно търговци, представени от Ройтерс.

Неравномерните мусонни дъждове засегнаха засаждането на ориз в Индия, предизвиквайки рестриктивните мерки за експорт през септември, а наводненията понижиха производството в Пакистан, макар че потреблението набъбна в най-големите вносители като Бангладеш и Филипините. Според прогнозите през 2022/23 година световното търсене ще изпревари производството.

Това е неприятно за азиатските и африканските страни, които употребяват ориза като главен артикул, а някои даже внасят 60 % от потреблението си.

Откакто Индия - най-големият експортьор на ориз в света, забрани износа на натрошен ориз и наложи 20 % износно мито върху някои сортове, разнообразни от басмати, международните цени на ориза скочиха с повече от 10 %. Миналия месец световният показател на цените на ориза на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) се увеличи с 2,2 %, достигайки 18-месечен връх.

" Международният пазар пораства и ще се увеличи още повече ", разяснява Нитин Гупта, вицепрезидент на бизнеса с ориз на " Олам Индия " (Olam India).

Правителствата по целия свят се стремят да укротят инфлацията на храните, провокирана от нарушавания по веригите на доставки поради пандемията от Ковид-19 и задълбочена от нашествието на Русия в Украйна, която задълго извади милиони тонове хранителни артикули от международните пазари.

И въпреки всичко, преди Индия да вкара своите ограничавания на износа преди няколко месеца, представители на промишлеността и държавното управление в Азия споделяха, че цените на ориза ще останат постоянни заради големите ресурси.

Оризът, за разлика от пшеницата, не е повлиян от войната Русия-Украйна, защото нито една от двете страни не е огромен производител на тази просвета, а доставките му останаха релативно постоянни по време на обвързваните с коронавирус спирания на други хранителни артикули.

Сега обаче водещите експортьори Тайланд и Виетнам разполагат с незадоволителни ресурси, с цел да компенсират ограничаването на износа на Индия. Световните ресурси от ориз може да паднат до най-ниското си равнище от минимум пет години през 2023 година, споделиха трима международни търговци, цитирайки вътрешни оценки.

" Тъй като Индия заема 40 % от международната търговия, за другите не е елементарно да заменят намаляващите индийски доставки, когато търсенето нараства от водещи вносители ", показа Гупта.

Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) понижи прогнозата си за световното произвеждане на ориз за 2022/23 година до 508 милиона тона, най-ниското равнище от четири години. Само преди месец организацията очакваше продукция за годината от 512 милиона тона.

Някои водещи международни търговски къщи обаче чакат по-рязък спад до към 500 милиона тона заради рисковите метеорологични условия, които заплашват добивите в страни като Китай, Индия, Бангладеш и Пакистан.

В Индия сухите метеорологични условия забавиха сеитбата на ориза, като доста фермери въобще не засадиха реколтата, а по-късно проливни дъждове повредиха зреещите оризища, което увеличи опасенията по отношение на инфлацията на храните.

Производството на летен ориз в Индия евентуално ще падне до 105 милиона тона през 2022/23 година, което е спад от 6 %, сподели министерството на земеделието през септември, а частни търговци пресмятат, че може да спадне до 100 милиона тона.

Производството на ориз в Китай, най-големият консуматор на зърно, може да спадне с 2,9 % по отношение на миналата година до 206 милиона тона заради по-високите температури и сушата в някои региони, където се отглежда ориз, съгласно консултантската компания " Шанхай Джей Си Интелидженс " (Shanghai JC Intelligence Co Ltd).

Това е огромна смяна от предходната година, когато рекордните 21,2 милиона тона експорт на ориз от Индия - 30 % по-евтин от конкурентните снабдители - помогнаха за ограничение на международните цени, до момента в който други хранителни артикули скочиха заради спиране на доставките.

След ограничението през септември износът на ориз от Индия се чака да спадне с към една четвърт тази година.

Почти всички водещи производители са наранени от спад на добивите и световното търсене евентуално ще изпревари предлагането, сподели Б.В. Кришна Рао, президент на Индийската асоциация на експортьорите на ориз.

Ограниченията за експорт на Индия помогнаха на конкурентните снабдители Виетнам, Тайланд и Мианма да усилят продажбите си, само че те имат лимитирани ресурси за експорт, добави Рао.

Производството на небланширан ориз във Виетнам се чака да се задържи на равнището от миналогодишните 43 милиона тона, съгласно държавни данни.

Съседният Тайланд се стреми да изнесе 7,5 милиона тона тази година, което е с към 7 % повече от предходната му цел от 7 милиона тона, разгласи Ануча Бурапачайсри, представител на държавното управление.

Заедно двете могат да прибавят не повече от спомагателни 2 милиона тона ориз, за ​​да запълнят празнината, оставена от Индия, считат търговци.

Междувременно Пакистан не може да се възползва от ограничението на износа на Индия, откакто тежки наводнения опустошиха реколтата му. Производството на ориз може да спадне с 18 % до 7,4 милиона тона, съгласно USDA.

Други азиатски производители като Китай, Бангладеш и Филипините бяха, сходно на Индия, наранени от неподходящи климатични условия, в това число суша, наводнения, тайфуни и циклони.

" Неблагоприятното стичане на условия в Азия ще удари зле потребителите в доста елементи на света и доста небогати страни ще би трябвало или да купуват доста по-скъп, по-висок клас ориз, или просто да останат без него въобще ", разяснява Химаншу Агарвал, изпълнителен шеф в " Сатям Баладжи " (Satyam Balajee), най-големият експортьор на ориз от Индия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР