Надпреварата за влияние, която правителството на американския президент Джо Байдън

...
Надпреварата за влияние, която правителството на американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Блинкен започва африканска обиколка за решаване на опасни регионални кризи

Надпреварата за въздействие, която държавното управление на американския президент Джо Байдън води с Китай, не стартира изключително добре в Африка.

Ръководителят на американската дипломация планираше посещаване през август, само че го отсрочи поради хаоса в Афганистан, който погълна вниманието на Вашингтон. Сега, три месеца по-късно и след утежняването на две значими рецесии в Африка, държавият секретар Антъни Блинкен ще се опита тази седмица още веднъж да насочи към континента посланието на държавното управление, че " Америка се е завърнала ".

Въпреки че е значима за американско-китайското съревнование, Африка постоянно е била засенчвана от по-спешни въпроси в Европа, Азия, Близкия изток и даже Латинска Америка. Затова пътуването на Блинкен частично има за цел да ускори ролята на Вашинтон като участник в районни и интернационалните начинания, ориентирани към възобновяване на мира и поощряване на демокрацията, в миг, когато Съединени американски щати си съперничат с Китай.

Това е сложна задача макар предоставяните от Съединени американски щати огромни суми пари и обилни количества ваксини за битка с пандемията от ковид и други заразни заболявания. В същото време Китай налива милиарди в африканската енергетика, инфраструктура и други планове, обсъждани от Вашингтон като трикове, посредством които китайците желаят да се възползват от разрастващите се страни.

По-непосредствена задача за Блинкен е усилването на несполучливите до момента дипломатически опити на Съединени американски щати за споразумяване на задълбочаващите се спорове в Етиопия и Судан и противопоставяне на разрастващите се размирен действия на други места. Той подхваща обиколката, включваща три страни - Кения, Нигерия и Сенегал, откакто държавното управление от месеци се пробва да успокои ситуацията в Етиопия и Судан, без това до момента да е дало резултат макар честите намеси на по-ниско равнище.

Блинкен стартира обиколката в Кения - основен състезател както в прилежаща Етиопия, по този начин и в Судан и сегашен член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Кения също по този начин има съществени ползи в Сомалия, с която има обща граница и която от десетилетия е раздирана от принуждение и неустойчивост.

Въпреки това полаганите от месеци старания от държавното управление, в това число посещаване на ръководителката на Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати Саманта Пауър през август в Етиопия,

няколко пътувания на специфичния делегат на Байдън за Африканския рог

Джеф Фелтман до Адис Абеба и Найроби и сегашно посещаване в Судан на най-висшия посланик за Африка, до момента не са довели до необикновен прогрес. Вместо това и водачите на северния район Тигре, които по-рано преобладаваха в държавното управление. Сега бунтовниците настъпват към столицата, а Съединени американски щати и други страни насочат все по-страшни предизвестия чужденците да изоставен страната.

Тези напрежения, които някои се притесняват, че могат да прераснат в всеобщи междуетнически убийства във втората по население страна в Африка, ескалираха до война предходната година, в която хиляди бяха убити и арестувани, а милиони бяха разселени. Блинкен ще подчертае тези паники, когато се срещне с кенийския президент Ухуру Кениата на следващия ден, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс. Макар да храни вяра, че към момента има опция за споразумяване на обстановката, държавното управление на Байдън пристъпи към наказания, като разгласи изключването на Етиопия от комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Африка и наложи, най-малко в началото, санкции на водачите и армията на прилежаща Еритрея поради интервенция в спора на страната на Етиопия. Възможни са наказания против етиопски чиновници, в това число Абий, който е притежател на Нобелова премия за мир.

Етиопия осъди глобите и ускори своите рецензии против " намесата " във вътрешните й работи. А в Адис Абеба, централата на Африканския съюз, и на други места има песимизъм и неприязън към американския напън за неотложно преустановяване на огъня и договаряния, макар че Америка е най-големият донор на помощи за страната.

Докато Фелтман пътуваше сред Найроби и Адис Абеба за да успокои напрежението в Етиопия, той и държавното управление също по този начин бяха разтревожени от събитията в Судан, където при боен прелом предишния месец беше свалено ръководено от цивилни държавно управление, което правеше обилни крачки към възобновяване на от дълго време обтегнатите връзки със Съединени американски щати.

Миналата седмица лидерът на преврата военачалник Абдел-Фатах Бурхан стегна хватката си върху властта, като се преназначи за ръководител на новия върховен съвет. Решението беше разкритикувано от Съединени американски щати и други западни страни, макар че беше декларирано, че ще бъде назначено цивилно държавно управление в идните дни. Бурхан предприе

отчетливи дейности против цивилния министър-председател Абдала Хамдок

броени часове откакто Фелтман отпътува от Хартум за задача за споразумяване на засилващото се напрежение сред тях. Съединени американски щати реагираха на преврата, като краткотрайно стопираха 700 милиона $ директна финансова помощ за Судан. Ако не бъдат направени промени, може да бъдат подхванати и други ходове, в това число закъснение или прекратяване на осъществяваното от доста години възстановяване на връзките с държавното управление.

Най-висшият посланик на Съединени американски щати за Африка - Моли Фи, сега е в Хартум и ще се причисли към Блинкен в Найроби за разискване на напъните ѝ в Судан. Засега обаче опитите за ходатайство са безуспешни. Бурхан и поддръжниците му упорстват за сформиране на държавно управление от специалисти, а бранителите на демокрацията приканват за връщане към споразуменията за делба на властта отпреди преврата, освобождение на Хамдок и други чиновници от домакински арест и договаряния за по-широки промени.

От Кения Блинкен ще отиде в Нигерия, с цел да се срещне с нигерийския президент Мухамаду Бухари за разискване на западноафриканските договорености по сигурността на фона на повишаване на насилието от ислямистки екстремисти. Предвижда се също по този начин Блинкен да води договаряния за климатичните промени, чистата сила, устойчивото развиване и пандемията и да изнесе тирада за тактиката на държавното управление на Байдън към Африка. Блинкът ще завърши обиколката в Дакар, където ще разиска сходни въпроси със сенегалския президент Маки Сал, който скоро ще поеме председателството на Африканския съюз. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР