Над 60 потомци от Първановия род от еленското село Дрента

...
Над 60 потомци от Първановия род от еленското село Дрента
Коментари Харесай

Над 60 потомци на Първановия род се събраха на среща в Еленско

Над 60 потомци от Първановия жанр от еленското село Дрента – Горни край се събраха на първата си родова среща. Силно, със здрави корени, с многоцветна и плодородна корона е родословното дърво на Първан Коев от махала Бялковата и на Юрдана Савова. Последните изследвания сочат, че името на махалата идва от „ белодрешковци “ – по този начин наричали заселниците, които носели бели облекла и се допуска, че са потомци на избягали в Балкана след погрома на Чипровското въстание.

В дребната къща, която и през днешния ден синее под китните храсталаци на Чукара, от 1915 до 1941 година се раждат деветимата братя – Станю, Стоян, Кръстю, Иван, Христо, Йордан, Марин, Здравко и Симеон. В тези сложни времена родителите освен отгледали и изучили своите деца. С персоналния си образец ги научили на почтеност и усърдие, да бъдат горди като Балкана и със мощен дух, всеотдайни, само че и рационални в делата си – все житейски полезности, които те предават на своите деца и внуци.
Убедени, че фамилията и родът са най-важни в живота на всеки, с организацията на срещата се заловиха двама от най-младите потомци на Първанови – Веско Василев и Дарина Вараджакова, внуци на Кръстю и Христо.

„ Човек без родова памет е като дърво без корени, което бързо изсъхва. За нас, по-младите, е значимо да знаем от кое място сме тръгнали, с цел да стигнем по-далеч. Наш дълг е да познаваме предишното си, да тачим предците “ – споделиха 30-годшините уредници.

Наследници на деветимата братя – дъщери и внучки описаха благи мемоари, върнаха се в детството и младостта, с горделивост посочваха фотоси на най-малките потомци на рода. С бурни аплодисменти бе посрещнато словото на Симеон Първанов – деветият брат, който пристигна на срещата със своя наследник – политолога Първан Симеонов, двадесет и шестият внук на дядо Първан и баба Юрдана. Затрогващи думи сподели най-малкият брат и за деветте девойки, които преди време свързват живота си с деветте Първанови момчета. Осем снахи посрещат в дребната си къща, където единствен остава да живее и да поддържа духа й синът Йордан. Най-големият, гурбетчия в днешна Словакия, си харесва момиче от град Нитав, където Първановият жанр също пуска корени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР