Колко още ще ни удрят бури и порои, кога идва

...
Колко още ще ни удрят бури и порои, кога идва
Коментари Харесай

Проф. Рачев обяви колко още бури и порои ще ни ударят и дъждовен ли ще е юни

Колко още ще ни удрят стихии и порои, по кое време идва лятото и дъждовен ли ще е юни, коментира  климатологът проф. Георги Рачев  проф. Георги Рачев Проф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 година завършва география и втора.

„ Сериозна гръмотевична активност и превалявания има в Централна Сърбия и Северна Македония. Цялата тази валежна зона се насочва към България и по всяка възможност в късните часове на нощта ще премине през нас. И ще продължи да вали до обедните часове в четвъртък “, предвижда той.

Това са типични за летния сезон превалявания, характеризиращи се със своята мощ, само че са районни такива и никой не може да каже къде тъкмо ще паднат.

„ Жълтият код не е нещо ужасно, това е предизвестие да се наблюдават прогнозите. Този вид превалявания са внезапни, да вземем за пример в Плевен – който познава релефа на града, знае, че всичката вода се стича от скатовете към центъра на града, по тази причина се получават сходни наводнения. Дори когато има градушка или пък малък снеговалеж – това води до чупене на клони и листа, които затлачват шахтите, разяснява проф. Рачев пред „ Труд News ".

Ако има по-голям интензитет на дъжда по-голям от литър на минута, при всички положения ще има местни разливи. Например Санданска Бистрица е много пълноводна, както и Благоевградска Бистрица. Но всичко зависи от интензитета на дъжда и какъв брой дълго ще продължи този развой. Но нещо пагубно аз персонално не чакам “, успокои климатологът. 

Лятото идва скоро – въпреки и началото на юни да се чака да бъде дъждовен, температурите ще се възстановяват и няма да стигат такива ниски равнища като предишните дни, уточни Георги Рачев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР