Начинът, по който да се отговори адекватно на нарастващата криза

...
Начинът, по който да се отговори адекватно на нарастващата криза
Коментари Харесай

Може ли САЩ да ограничи достъпа на Русия до нови технологии?

Начинът, по който да се отговори съответно на възходящата рецесия в Украйна, се разисква горещо във Вашигтон през последните дни.

Освен глобите и дипломатическия напън, Съединени американски щати разполагат и с различен инструмент за деяние - да лишат Русия от достъп до жизненоважни технологии, написа Euronews.

Ако Русия нахлуе с още сили на територията на Украйна, администрацията на Байдън може да я лиши от необятен набор високотехнологични американски и задгранични артикули - от битова електроника и компютри до полупроводници и елементи за самолети.

Американският президент Джо Байдън може да реализира тази цел, като изиска от фирмите, доставящи сходни артикули в Русия, да получат лиценз от Съединените щати. Администрацията в Белия дом ще може да отхвърля издаването на тези лицензи, в случай че сметне, че те биха били в услуга на Кремъл, настояват пред Ройтерс анонимни източници, близки до американското държавно управление.

Засега не се оповестяват повече детайлности за ограниченията, които са част от първичния набор от наказания за надзор на износа към Русия. Съединените щати са подготвени да навредят на съветската стопанска система, ограничавайки износа на редица артикули - от лазери до телекомуникационно съоръжение.

Белият дом и Министерството на търговията на Съединени американски щати, което следи контрола върху износа, за момента не са коментирали тематиката публично. Пакетът от наказания към момента се уточни и може да се промени. Euronews напомня изявленията на някои чиновници на Белия дом, които дадоха обещание да пощадят съветския консуматор от тежестта на наказванията.

Според Питър Харел от Съвета за национална сигурност на Белия дом, задачата на ограниченията за надзор на износа е "да понижат промишления потенциал на Русия в няколко основни бранша.

Тази седмица администрацията на Байдън разгласи първичния пакет от наказания против съветските олигарси и банки. Обединеното кралство и Европейски Съюз оповестиха свои лични стопански, политически и медийни ограничавания по отношение на Русия.

Тяхното внедряване идва, откакто съветският президент Владимир Путин в понеделник призна Донецката и Луганската национални републики за самостоятелни и сподели на съветското министерство на защитата да разположи "мироопазващи " войски в двата района.

Безспорно най-широката мярка, съдържаща се в първичния пакет за надзор на износа, ще бъде сходна на рестриктивните мерки, наложени от някогашния американски президент Доналд Тръмп на китайския телекомуникационен колос Huawei Technologies.

Тя би разширила фрапантно обсега на така наречен Правило за директните задгранични артикули, изискващо от компаниите, които употребяват американски принадлежности за произвеждане на технологии в чужбина, да получат лиценз от Съединени американски щати, преди да ги доставят в Русия.

Повечето чипове се създават с американско съоръжение, което дава опция на Съединени американски щати да управляват доставките на електронни съставни елементи за Русия.

Американските снабдители ще би трябвало да получат и спомагателни лицензи за някои артикули, свързани с Русия, които сега не са обект на сходен режим, да вземем за пример частите за цивилен самолети. Все още не е ясно дали Европа също ще вкара сходни ограничения, само че управляващите от двете страни на Атлантика обявиха, че приготвят съгласуван отговор.

Съгласно измененията, препоръчани в пакета, заявките за лиценз ще бъдат изправени пред строги стандарти за обзор и „ политика на отвод “, което значи, че единствено в редки случаи администрацията ще ги утвърждава.

Освен това съветските компании, изброени като така наречен военни крайни консуматори поради хипотетичните си връзки с съветската войска, в това число съветските производители на самолети, ще бъдат добавени към комерсиалния черен лист. Това ще разшири обсега на детайлите, за които фирмите ще се нуждаят от лицензи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР