На заседанието си в понеделник, правителството на Република Северна Македония

...
На заседанието си в понеделник, правителството на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Македонците легализират износа на марихуана

На съвещанието си в понеделник, държавното управление на Република Северна Македония е утвърдила текста на проектозакон за надзор на наркотичните субстанции и психотропните вещества, оповестява скопското електронно издание „ Плюс инфо “, съобщи „ Фокус “.

Според държавната пресслужба този закон планува основаването на Агенция за надзор на развъждането и добива на канабис за медицински и научни цели, която би трябвало да работи на основата на правилата за правда, експертиза, професионализъм, отговорност, успеваемост и бистрота.

Този законопроект, както се изисква от производителите на канабис за медицински цели, дава опция за експорт на сухи цветове, получени посредством развъждане на канабис за медицински цели, тъй че производителите на марихуана да могат да осъществят продукцията си на пазарите в Европа и отвън нея, като в същото време се съблюдават интернационалните конвенции и европейското законодателство, уреждащо въпроса.

Фирмите с лицензи за развъждане на канабис за медицински цели ще би трябвало да заплащат 10% от годишната си чиста облага към бюджета на страната.

Набраните средства по тази специфична сметка ще бъдат употребявани за планове от публичен интерес като поддръжка за фонда за редки заболявания, поддръжка за медийния фонд, както и програмни цели в спорта, културата, гражданското общество, както и за поддръжка на работата на новопредвидената организация.

Правителствената пресслужба осведоми, че в текста са транспонирани няколко рамкови решения и наставления на Европейския парламент и Европейския съвет за хармонизиране на тази активност с регламента на Европейски Съюз, както и с няколко конвенции като Конвенцията на Организация на обединените нации за наркотични субстанции от 1961 година с протоколът за изменение от 1972 г.; Конвенцията на Организация на обединените нации за психотропните субстанции от 1971 година и Конвенцията на Организация на обединените нации против противозаконния трафик на наркотични субстанции и психотропни вещества от 1988 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР