На въпроса: “Полетът на “Крю Драгън позволи на Тръмп да

...
На въпроса: “Полетът на “Крю Драгън позволи на Тръмп да
Коментари Харесай

Руският космонавт Фьодор Юрчихин: САЩ са лидери и в това няма съмнение

На въпроса: “Полетът на “Крю Драгън ” разреши на Тръмп да съобщи, че Съединени американски щати още веднъж са номер едно в космоса, това дали ви шокира? ”, Юрчихин отвърна: “Изобщо. Извън всякакво подозрение е – американците са водачи. През последните няколко години бе признато да приказваме, че те изостават от нас, по-конкретно, заради доставките на екипажи на орбита. Но галактическата промишленост не е лимитирана единствено до това. Ние се фокусирахме на този акцент единствено тъй като такива стратегии, а те не са доста, са единствените, в които към момента изплуваме, до момента в който триумфи в други области не се следят. Нека да си спомним – последната ни стратегия за проучване на Марс приключи с повреда, като “Фобос-Грунт ” даже не напусна околоземната орбита. И въпреки че беше дадено да летим към Марс на всеки стартов прозорец, т.е. на две до четири години, ние не повторихме полета и не планираме да го създадем.

Междувременно американският марсоход “Кюриосити ” наред излетя през 2011 година и след това съобщи към Земята маса сведения за Червената планета. Спомнете си, че “Кюриосити ” стана най-тежкият потребен товар, т.е. 899 кг, в историята на усвояването на Марс. Сравнете и периода за подготовката на задачите – “Фобос-Грунт ” бе одобрен през 1998 година, а предлагането за “Кюриосити ” бе дефинирано през 2004 година. В продължение на доста години американците изследват далечния космос благодарение на телескопа “Хъбъл ” и към този момент готвят неговата промяна, регулярно насочат апарати към другите планети на Слънчевата система. Спътниковата формация на Съединени американски щати е от 900 апарата, на Китай – 300, а на Русия – към 150. И комерсиалните стратегии не са единствено Илон Мъск. Основателят на Амазон Джеф Безос още през 2000 година сътвори Блу Ориджин и към този момент изпитва възвръщаемата ракета-носител “Ню Глен ”. Не е изненадващо, че предходната година НАСА избра Блу Ориджин за разработка и произвеждане на прототипа на галактическия уред за кацането на Луната в границите на новата американска стратегия “Артемида ”. В Съединени американски щати към този момент има и ракета-носител за пилотирани кораби “Фолкън 9 ” с над 80 сполучливи полета. Успехът на “Крю Драгън ” значи, че в Съединени американски щати още веднъж има пилотиран транспортен съд. А какво има у нас? Няма нито нов транспортен съд, нито свръхтежка ракета. “Ангара 5 ”, която хвърча единствено един път, няма да смени “Протон ” по никакъв метод. Защо Съюз на съветските социалистически републики бе в миналото водач в усвояването на космоса? Може би тъй като в бранша работиха хора, които от детство копнееха за фантазията по космоса? ”

Що се касае до положението на съветския галактически бранш, Юрчихин е безапелационен: “Русия, според сметките (на Борис Чорток) даже няма да е в топ пет на най-хубавите страни. И това го е писал човек, който е някогашен сподвижник на Сергей Корольов. Той бе уверен, че са нужни радикални социо-политически промени. И още да изтъквам: “Перспективните галактически стратегии на Русия ще бъдат избрани значително по основаването на нов тежък притежател вместо “Протон ” и неговата стартова площадка. Ще отнеме 10-12 години. И той не сбърка: През 2015 година имаше сполучлив старт на “Ангара 5 ”, това е и единственият – за аргументите на тази обстановка “Огоньок ” писа в том 1 и 2 за 2020 година Но до този миг няма отечествена свръхтежка ракета-носител. Няма и нов пилотиран транспортен съд. Това, което го има в остатък, са думи и обещания ”.

Юрчихин изкоментира и рецензиите, че за “Крю Драгън ” се подвигна доста звук, в случай, че такива полети се организират от години. “Драконът е нещо фундаментално ново. Совалката имаше потребност от крила, с цел да кацне, а “Аполо ” – парашути. Този нов транспортен съд не е нито едното, нито другото – корабът има мотори. Но това не е единственото. “Крю Драгън ” не е единственият нов американски транспортен съд. СпейсДев, подразделението на Сиера Невада, създава възвръщаемия галактически транспортен съд “Дрийм Чейсър ”, който ще доставя товари на околоземна орбита. Вече е минал два теста и през есента на 2021 година ще лети за пръв път до МКС. И разликата е, че задачата, за разлика от тази на “Крю Драгън ”, ще е оперативна, а не демонстрационна. Блу Ориджин към този момент тества апарата си в атмосферата и върна възвръщаема първа степен. Продължава да лети забавният възвръщаем галактически уред на Боинг X-37B ”. Неговата уникалност е в продължителността на задачата. Съветските совалки “Буран ” и американските “Шатъл ” бяха планувани да летят 30 дни отвън лимита на атмосферата, тази нова американска совалка по време на своя пети полет прекара 780 дни ”.

Юрчихин похвали даже проблематичния транспортен съд “Старлайнър ”: “НАСА и Боинг имат различен план – пилотирания галактически транспортен съд “Старлайнър ”. През декември предходната година започнаха неговите тествания. Вярно е, не му се удаде да се скачи с МКС, само че бяха извършени наред някои опити и той се върна на Земята сполучливо. През тази година тестовият полет ще бъде още един, а по-късно – старт с астронавти. Тоест в Съединени американски щати има към този момент няколко кораба, които са съвсем подготвени за непрекъсната употреба ”.

Относно “Крю Драгън ”, за Юрчихин “това е неповторим транспортен съд, възвръщаем, притежаващ освен стиковъчен възел, само че и мотори. Руските кораби в никакъв случай не са имали нещо сходно, “Буран ” извърши единствено един безпилотен полет. Да, “Дракон ” е по-скъп от “Союз ”, само че това е самата разлика, като сред “Жигули ” и “Мерцедес ” – в цени, качество, комфорт, дизайн ”.

Що се касае до “Союз ”, Юрчихин дефинира кораба като единствен. “Не съм склонен, че е стар, въпреки всичко през последните години той мина през серия дълбоки модернизации. Работата не е, че отстъпва на американските разработки, а че е единствен. Не съществува никакъв “Орел ”, макар че му обещаваме първия полет през 2023-та. Всеки специалист ще ти каже, че са нужни най-малко 5-6 години за основаването на нов галактически транспортен съд, а в действителността е нужно 2 пъти повече време. Същият период е годен и за американците – за тях бяха нужни 10 години да бъде основан Crew Dragon ”. 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР