На този етап телефонните измамници продължават активно – поне това,

...
На този етап телефонните измамници продължават активно – поне това,
Коментари Харесай

Телефонните измамници действат от територията на Румъния

На този стадий телефонните измамници не престават интензивно – най-малко това, което ние имаме като информация – не престават интензивно да употребяват румънски сим-карти и да работят от територията на нашата северна съседка – Румъния. Това сподели пред Българска национална телевизия старши контрольор Златка Падинкова, шеф бранш “Измами” в Групово дело “Национална полиция” (ГДНП).

“В началото на годината организирахме няколко интервенции в районите на живеене – приказвам в Северна България – Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест главната част от причинителите на тези закононарушения сега са се позиционирали на територията на Румъния – в разнообразни хостели, къщи за посетители, хотели, откъдето правят закононарушения в България и в Гърция”, разясни старши контрольор Падинкова.

Изключително елементарен е достъпът и обезпечаването на румънски SIM карти, изясни тя и добави, че мобилните апарати и употребяваните SIM карти се унищожават преди да влязат на територията на България или след осъществена сполучливо машинация.

“Констатираме също случаи, при които причинителите карат мулетата или куриерите да носят парите в нашата северна съседка. Единични са тези случаи, само че има и такива”, разясни контрольор Падинкова.

При осъществяване на интервенции служителите на реда се натъкват на огромен брой изхвърлени мобилни апарати и SIM карти даже в горящи печки – изключително в зимния сезон, изясни тя.

Сред телефонните измамници се следи все по-голяма подвижност, описа контрольор Падинкова. “В извършени интервенции от началото на годината сме засичали телефонни измамници от района на Великотърновска област, които наемат квартири на територията на Плевенска област”, даде образец тя.

Към момента интензивният контингент е този, който е на независимост, добави Падинкова. “Естествено тези, които са в пандиза, когато бъдат пуснати в отпуск, те не стопират с тяхната незаконна активност, тъй като за тях това си е бизнес и главен източник на доходи”, изясни още.

“За първите два месеца над 800 хиляди лв. са – по неофициални данни – постъпили в нашия бранш нанесените имотни вреди от телефонни измами”, сподели инспекторът.

От предходната седмица имаме за образец от Бургаския район машинация, при която са дадени към 36 хиляди лв. от възрастни хора, описа Падинкова. Измамата е осъществена по схемата “провеждане на полицейска операция”.

Инспектор Падинкова изясни, че все по-често следят случаи по-млади хора да стават жертви на такива закононарушения. Говорим за младежи и деца, изясни тя.

“Имаме случай, при който измамата започва във връзка с стара жена – над 80 – годишна, след това диалогът продължава с нейния наследник. И в последна сметка синът се съгласява и дава сума пари”, споделя контрольор Падинкова.

Тя описа, че в края на предходната година са имали сходен случай – за към 70 хиляди лв., при който измамата е осъществена в столицата – майка и наследник на няколко пъти са давали пари на телефонните измамници. В последна сметка причинителите бяха арестувани, само че все пак е реалност, че към този момент и по-млади хора се връзват на схемите на измамниците, разяснява Падинкова.

Измамниците през последните година – две не трансформират изключително репертоара си, разяснява контрольор Падинкова и добави, че над 95% от записаните закононарушения са точно по схемата “провеждане на полицейска операция”. Но особено е, че преди празници се засилват, сподели още тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР