На теория нисковъглехидратните диети са добри за тялото, но на

...
На теория нисковъглехидратните диети са добри за тялото, но на
Коментари Харесай

Здравословни ли са кето диетите?

На доктрина нисковъглехидратните диети са положителни за тялото, само че на процедура не е напълно по този начин. Защото всяка диета, която изключва плодове и зеленчуци, крие опасности.

Кетогенните диети или по-кратко кето диети нашумяха доста през последните години. Те дават обещание чудеса: бързо намаляване и от време на време – решение на здравословните проблеми. Дали е по този начин?

Кето диетите съставляват ниско въглехидратен хранителен режим с високо наличие на мазнини и умерено наличие на белтъци. При това хранене източниците на глюкоза (основна енергийна молекула) липсват и ролята им се замества от кетоните. Лесно можем да предизвикаме кетоза като изцяло спрем храната за към денонощие. През това време тялото изчерпва запасите от въглехидрати и стартира си да набира сила, изгаряйки мазнини. При този развой в черния дроб се синтезират необикновен тип органични субстанции, които зареждат клетките с сила - кетони. Кетозата е естествено биохимично положение на организма, което му разрешава да се храни при съвсем цялостно неявяване на въглехидрати в менюто. Когато се провокира " по поръчка “ обаче, тя може да носи както изгоди, по този начин и опасности.

Ако желаем с кето диета да свалим килограми, е нужно да включим храна с задоволително мазнини и минимално количество захари. Тогава изгарянето на мазнини се придвижва и върху насъбраните в тялото запаси, което води до намаляване. Кето диетата изключва артикули, съдържащи брашно и захар, само че също по този начин и скъпите за организма със своите фибри, ензими и витамини плодове, зърнени артикули и високоскорбялни зеленчуци. Вместо плодове и зеленчуци най-често се предлагат мазни меса, както и чисти масла, пълномаслени млечни артикули, ядки, зеленолистни зеленчуци и други нисковъглехидратни артикули. При класическата кето диета 75% от силата идва от мазнини, 20% от белтъци и единствено 5% от захари. Фибрите са изключени. За последователите на кето диетата фибрите на практика нямат енергийна стойност.

Съществуват голям брой разновидности на кето диети, според дали задачата е лекуване, чисто намаляване или смяна в телесния състав на фона на физическо натоварване. Най-важното, за което би трябвало да се следи, е да не се надвиши количеството на въглехидратите, което бързо би извадило тялото от положение на кетоза. Има вегетариански и даже вегански кето диети. При тях се натъртва на ядки, семена, студено пресовани растителни масла, авокадо и нискоскорбялни зеленчуци като зеле, броколи, краставици, карфиол и други

За страдание, доста диетолози, конгреси, Facebook групи предлагат кето диети за намаляване, само че не изясняват ясно механизма на кетонното хранене, нито разказват в детайли продуктите, които би трябвало да бъдат включени в режима. При подбора на храната хората постоянно не наблюдават салдото сред мазнини и белтъци, както и количеството минерали и витамини. Понякога прекаляват с хидрогенираните мазнини и саламите от магазина, съдържащи захар и токсични консерванти, хранят се еднакво, пренебрегвайки зеленчуците и другите богати на фибри артикули. Такова хранене даже да понижи тежестта, сигурно не прави индивида по-здрав. Както казахме, фибрите, като комплицирани въглехидрати, са изключени от кето диетите. Но всички знаем, че здравето ни и нашият имунитет зависят от фибрите. Д-р Уил Булсевиц, чиято книга " Заредете тялото с фибри “ към този момент е преведена на доста езици в милионен тираж назовава фибрите " тигрите на нашия имунитет “. Фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците са комплицирани въглехидрати и са храна за потребните бактерии в чревния микробиом – там, където се основават имунните кафези.

Кето диетата може да донесе и изгоди, когато се организира вярно, демонстрират научни проучвания. Тя понижава апетита и равнищата на глюкоза и инсулин в кръвта, дехидратира тялото и провокира бързо намаляване. Подходяща е при неврологични болести – за надзор върху признаците на епилепсията, заболяването на Алцхаймер и Паркинсон. Може да повлияе удобно затлъстяването, високото кръвно, захарния диабет и предхождащите го положения. Кето диетата от време на време забавя растежа на туморите и може да контролира хормоналния дисбаланс.

Съществуват обаче редица положения, при които кето диетите могат да навредят и по тази причина би трябвало да се заобикалят. Такива са диабет на инсулин, тежки хронични болести на черния дроб, панкреаса и бъбреците, податливост към формиране на камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища. Диетата също не се предлага при деца, хора с ниско телесно тегло, бременни и кърмачки. Неправилният асортимент на храните може да докара до втвърдяване на кръвта и повишение равнищата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина. Това усилва риска от съдови тромбози, които водят до инфаркт или инсулт. Подкиселяването на урината от своя страна може да докара до формиране на камъни в бъбреците. Нисковъглехидратните диети нерядко водят и до токсична ферментация в дебелото черво и запек, точно заради неналичието на фибри.

Понякога кето диетата може да провокира неприятни чувства. Това постоянно се случва първоначално, когато внезапната смяната в храненето води до отклоняване във водно-солевия баланс. Усещанията се разказват като кето грип и включват главоболие, изнемощялост, гадене, замъгляване на съзнанието и бодърствуване. Тези признаци могат да се избегнат, в случай че кето диетата стартира след временен интервал или в случай че се одобряват повече течности с минерали под формата на бульони.

Когато решим, че е пристигнал краят на кето диетата и още веднъж стартираме да включваме захари в менюто, метаболизмът внезапно се трансформира. Апетитът се ускорява, а тялото стартира интензивно да усвоява захарите и да ги трансформира в мазнини, което постоянно се демонстрира като йо-йо резултат.

Според доста експерти кето диетите би трябвало да се предлагат самостоятелно, съгласно съответното здравословно положение. Нисковъглехидратното хранене задейства аварийни биохимични механизми, заложени от природата за оцеляване, само че не е уместно за дълги интервали, защото лишава индивида от типичните за него като биологичен тип скъпи хранителни артикули – плодове и зеленчуци.

Разтоварителният режим с плодове и чай, или омекотеното недояждане, което прилагаме в нашата клиника, също води до намаляване и има възстановителен резултат, само че без да носи присъщите за кетогенните диети опасности. Този режим е самобитен преход към природосъобразно хранене с банкет на разнородни цялостни растителни артикули. Това е метод да се резервира пониженото тегло и да се избегне йо йо резултата. И най-важното – с него се реализира същинско здраве, по-добри витални индикатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР