На търг в понеделник Газпром не разпореди изпомпването на природен

...
На търг в понеделник Газпром не разпореди изпомпването на природен
Коментари Харесай

Газпром с ключово решение относно транзита на газ

На търг в понеделник " Газпром " не разпореди изпомпването на природен газ през Полша посредством газопровода " Ямал-Европа " през третото тримесечие на 2022 година, а търгът за запазване на спомагателни мощности за пренос на газ през Украйна за същия интервал беше анулиран, сочат данните на платформата RBP и GSA.

" Газпром " не е резервирал за третото тримесечие оферти потенциал за изпомпване на газ през газопровода " Ямал-Европа " до Германия през Полша. На търга са били препоръчани размери от 89,1 млн. куб.м. м дневно, само че те остават непотърсени.

В понеделник операторът на ГТС на Украйна не предложи спомагателни директни мощности за III тримесечие през газоразпределителните станции Суджа и Сохранвка, търгът беше анулиран. Наддаването трябваше да стане с изключение на резервация въз основата на дълготраен контракт за 40 милиарда куб.м. м годишно (около 109,5 милиона кубически метра на ден).

Руският холдинг не е резервирал спомагателни мощности за пренос на природен газ през Украйна от девет месеца.

За доставките на газ за Европа

През 2019 година Москва и Киев се договориха да удължат преноса на съветски газ през украинска територия за интервала от 2020 до 2024 година, с опция за удължение на съглашението с още 10 години. Договорът планува пренос на 65 милиарда куб.м. м газ през 2020 година и 40 милиарда куб.м. м годишно от 2021 до 2024 година Транзитното съглашение допуска принцип „ помпа или плащай “, при който директните такси се начисляват за сумата на резервирания потенциал, даже в случай че действителното изпомпване е по-малко. Транзитът на съветски газ към Европа през украинската газопреносна система през 2021 година възлиза на към 41,66 милиарда кубически метра.

Транснационалният газопровод " Ямал - Европа " минава през територията на четири страни - Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектният потенциал на тръбата е 32,9 милиарда кубически метра газ годишно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР