На свое заседание днес парламентарната Комисия по бюджет и финанси

...
На свое заседание днес парламентарната Комисия по бюджет и финанси
Коментари Харесай

Комисията по бюджет и финанси поднови процедурата за избор на управител на БНБ

На свое съвещание през днешния ден парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласоподава за възобновяване на процедурата за избор на шеф на Българска национална банка. Припомняме, че на 8 март изтече срокът за подаване на номинации в Народното събрание. До крайния период в 18 часа не постъпи нито едно предложение.

Георги Ганев с изненада означи този факт при толкоз доста дни, в които  никой не се възполва от опцията да предложи собствен претендент. Той напомни, че при предходния избор имаше повече претенденти, в това число и от опозицията, с изключение на Димитър Радев, който беше препоръчан от ГЕРБ. Кандидати тогава имаше от Реформаторския блок - Бисер Манолов, номинацията от АБВ беше Виктор Йоцов, а претендентът на Патриотичния форн бе Григорий Вазов.

В тази връзка той прикани опозицията да се включи в избора на шеф на Българска народна банка и да издигне и собствен стабилен претендент, с цел да има съществено съревнование за този доста значим пост в страната.

От ГЕРБ афектирано оповестиха, че няма смисъл да вземат участие, защото настоящето политическо  подреждане в Народното събрание прави безсмислено издигане на други кандидатури отвън тези на ръководещите. Освен това се усещат смачкани от държанието на управлавящите към тях.

Депутатите гласоподаваха и одобриха и привилата за избор на шеф на Български национален комитет (българска политическ с 15 гласа „ за “ и 4 въздържали се. Нямаше дал своя вот срещу.

В умозаключение Румен Гемев от Българска социалистическа партия за България означи, че не би трябвало да има никакви професионални копромиси при избора на шеф на Българска народна банка.  В тази връзка той предложи да се прегледат биографиите на шефовете на централните банки, за де ориентираме какъв човек търсим.

 

7 претенденти за Фискалния съвет

До крайния период - 8 март, в Парламента са импортирани 7 номинации от парламентарните групи  за членове на Фискалния съвет. Това са Юнал тасим, Лъчезар Борисов, Атанас Атанасов, Любомир Дацов, Росица Чобанова, Калоян Ганев и Мартин Заимов.

Предвидено е на 24 март да се организира чуването им в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Двама от претендентите са показали в документите си, че желаят да бъдат член/председател на Фискалния съвет.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР