На официална церемония във вторник беше даден старт на изграждането

...
На официална церемония във вторник беше даден старт на изграждането
Коментари Харесай

Започва изграждането на първия хибриден ВЕИ проект у нас


На публична гала във вторник беше даден старт на построяването на фотоволтаичния парк „ Тенево Солар “, първи стадий от хибридния ВЕИ комплекс „ Тенево “, който ще включва също вятърни турбини и акумулатори за предпазване на сила.

Соларният парк с планувана мощ от 237,58 MWp ще бъде един от значимите планове в страната и района. Очаква се да бъде въведен в употреба при започване на 2025 г. 

В идната фаза, планът ще включи над 250 MW вятърна мощ и акумулатори за предпазване на електрическа енергия с потенциал 250 MW/500 MWh. Само слънчевата част на този план може да задоволи изцяло годишната консумация на към 100 000 семейства с чиста сила. Проектът в Тенево е взаимна инвестиция на датската компания Еurowind Energy и основаната във Виена Renalfa IPP, посредством общото им сдружение EURA IPP. 

Изпълнител на плана е Solarpro Holding – мултитехнологичен водач в построяването и оперирането на огромни планове за произвеждане на сила от ВЕИ с дълготраен опит във фотоволтаничния бранш в Европа.

„ Радваме се, че дадохме старт на този огромен ВЕИ план в България. Това ще е първата хибридна генериращата мощ от този вид в страната и един от най-мащабните и комплицирани планове за чиста сила на Балканския полуостров. Важно е да се означи, че той на процедура потвърждава, че възобновимата сила има водеща роля в енергийната промяна на въглищните райони и ще даде мощен подтик на зеления преход в България. “ разяснява Елена Маркова, Изпълнителен шеф на EURA IPP.  

Eurowind Energy е датска компания, основана през 2006 година, след повече от десетилетия насъбран опит, започвайки от персонален план във фамилната плантация. Към днешна дата, Eurowind Energy A/S проектира, строи и оперира енергийни мощности в 15 европейски страни и Съединени американски щати. Компанията е построила над 2,5 GW мощности в Европа и към този момент има дребен слънчев парк в България. Компанията е една от първите в Европа, които влагат в огромни планове за произвеждане на зелен водород (PtX).

Renalfa IPP e основан във Виена самостоятелен производител на чиста електрическа енергия. Компанията е основана като взаимно дружество на виенската Renalfa Solarpro Group GmbH и френския инфраструктурен фонд управител RGreen Invest. Компанията има генериращи ВЕИ мощности от над 450 MW в България, Унгария, Република Северна Македония и Румъния, а още над 1 GW мощности са в напреднала фаза на създаване и градеж.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР