На Никулден в Бургас приготвят специална празнична рибена чорба, с

...
На Никулден в Бургас приготвят специална празнична рибена чорба, с
Коментари Харесай

На Никулден: Каква е тайната на бургаската рибена чорба?

На Никулден в Бургас подготвят специфична празнична рибена супа, с която ще нагостят всички поданици и посетители на града, който през днешния ден има празник. Ястието ще се раздава на площада в центъра на града.

От рано сутринта стартира приготвянето на чорбата, която готвачите от Флотилия „ Бойни и спомагателни кораби “ по традиция вършат всяка година в полевата кухня.

„ Тази година вършим чорбата от два типа тога – скумрия и чернокоп. По принцип колкото повече типове риба се сага, толкоз по-добре, само че тази година няма доста риба. Тайната е в заготовката – вършим я авансово с доста типове зеленчуци. Най-голямата вкусотия на тази чорба е, че се прави на огъня – на полевата кухня, а не на котлон, и онлайн пред хората “, изясни готвачът Радостин Йорданов.

Приготвя се 150 литра рибена супа за към 300 порции. Около 3000 порции печена риба също ще бъдат раздадени за празника.

Снимка: btvnovinite.bg

За празника готвачите от походна кухня от Флотилия „ Бойни и спомагателни кораби “ пожелават здраве.

Рибен курбан по достоверна рецепта ще бъде подготвен и в кухнята на храм „ Свети Николай Чудотворец “.

Диана Саватева – зам.-кмет по просвета в община Бургас, заяви, че за празника курбанът тази година се връща на улицата, с цел да могат бургазлии и гостите на града да усетят страстта на празника.

Рибни ястия ще се раздават на няколко места, с цел да се избегне скупчването на хора, уточни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Новите почетни жители на Бургас ще бъдат оповестени през днешния ден. „ Те имат една сплотяваща връзка – това е, че те направиха Бургас забележим на две международни карти – на културата и на спорта. Стефани Кирякова ще бъде посетител на празничната сесия на Общинския съвет и ще получи званието персонално от кмета, а Мария Бакалова и фамилията на доктор Илиян Илиев и доктор Дана Проданова, които са в чужбина, ни изпратиха видео поздрави “, изясни Диана Саватева.

Интересни събития чакат жителите и гостите на Бургас през днешния ден – по обед ще има проява на ретро дайвинг с достоверни водолазни костюми от преди повече от половин век, тогава ще бъде почетена паметта на риболовците и моряците, които не са се завърнали на брега. В 13 ч. ще има атрактивен привет от морето с корабни сирени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР