На неотдавнашната среща на върха на Г-7 опитът на Япония

...
На неотдавнашната среща на върха на Г-7 опитът на Япония
Коментари Харесай

Планът на Япония за изхвърляне в океана на замърсена вода от АЕЦ „Фукушима“ среща съпротива дори от Г-7

На неотдавнашната среща на върха на Г-7 опитът на Япония да получи утвърждение за проекта си да изхвърли в океана нечиста вода от АЕЦ „ Фукушима “ още веднъж не срещна схващане и във финалната декларация бе записано, че страните „ поддържат независимо следствие на Международна организация за атомна сила “ по въпроса.

Това не е ненадейно, защото още през февруари японски медии оповестиха, че няма добра вероятност държавното управление на страната да наложи в декларацията на Г-7 да бъде добавено утвърждение за проекта за изхвърляне на нечистата вода, защото Германия е твърдо срещу. „ Не сме съгласни Япония да изхвърли нечистата вода в океана “, сподели и министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке на конференция.

Токио обаче не се отхвърля от проекта си и на срещата на Г-7 даде на участващите държавни глави и представители на медиите храни, виновност и локални специалитети от региона на Фукушима, с цел да ги убеди, че те са безвредни, само че задачата беше всички от групата да поемат дружно отговорност. Преди това в създадени в региона на Фукушима храни бяха открити неведнъж повишени равнища на радиоактивни детайли.

Дори и в Г-7 японският проект за изхвърляне на нечистата вода в океана провокира съществени разногласия, същото е ситуацията и в интернационалната общественост. През последните две години в самата Япония, прилежащите ѝ страни като Китай и Южна Корея, и до островните страни в Тихия океан, на всички места проектът на държавното управление в Токио среща опозиция и апели въпросът да бъде решен по верен метод. По време на срещата Г-7 на доста места в Япония имаше митинги и рецензии към проекта, като той даже бе определян като „ интернационално закононарушение “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР