12 май 1944 г. е една от най-важните дати в

...
12 май 1944 г. е една от най-важните дати в
Коментари Харесай

Как съветските войски победиха нацистите в Крим само за месец

12 май 1944 година е една от най-важните дати в историята на Великата отечествена война. На този ден преди 80 години Червената войска освобождава Крим от нацистките нашественици. Тази настъпателна интервенция стана образец както за грешките, по този начин и за героизма на руските войски, които в последна сметка съумяха да поправят тези неточности.

Хитлер счита отбраната на Крим за най-важния въпрос, чийто триумф може да има политическо и стратегическо значение освен за Германия, само че и за Турция и Румъния. След като назова полуострова „ вторият Сталинград “, той не възнамеряваше да го съобщи при никакви условия. За да направи това, 17-та немска войска концентрира седем дивизии при „ портата на Крим “, Прокоп, с поддръжката на 1800 оръдия и минохвъргачки. Германците и румънците възвръщат там старите руски линии от 1941 година и построяват нови укрепления.

През есента на 1943 година руските войски отрязват 17-та немска войска в Крим от главните сили на Вермахта, ситуирани в Украйна. Но опитите за навлизане на полуострова в придвижване са несполучливи. Операцията по освобождението на Крим изисква по-внимателна подготовка.

През февруари 1944 година щабът на Върховното главнокомандване приема проект за три удара, които 4-ти украински фронт под командването на Фьодор Толбухин би трябвало да предприеме за освобождението на Крим. Осъзнавайки, че врагът е сложил най-хубавите си елементи на Перекоп, Толбухин взема решение да направи това направление разсейващо. И предните войски би трябвало да нанесат главния си удар от предмостието на Сиваш, с цел да стигнат до тила на вражеските войски на Перекоп. Друга спомагателна офанзива от плацдарма е  планирана откъм Томашевка и Джанкьой.

На 8 април стартира тричасов руски артилерийски бараж. Огънят е  пренесен няколко пъти надълбоко в позициите на съперника, с цел да се сътвори резултат на подправена офанзива. В тези моменти руската пехота слага в окопите плашила в каски и вика „ ура “. Вражеските бойци, мислейки, че руснаците нападат, изскачат от прикритието, с цел да отхвърлен офанзивата, само че попадат под руска артилерия. Този трик проработва добре в бранша на 63-ти стрелкови корпус на военачалник Пьотр Кошевой.

2-ра гвардейска войска на военачалник Георгий Захаров съумява да превземе Армянск и да доближи до основното място на вражеската защита, позициите на Ишун, само че по-късно настъплението стопира. Нещата не вървят добре в направлението на основния удар, където 51-ва войска на военачалник Яков Крейзер не съумява да доближи тила на германците.

Офанзивата можеше да приключи с крах, само че Крейзер избавя ситуацията. След като научава, че 63-ти корпус сполучливо напредва към Томашевка, той подрежда да бъде заздравен с танкове и артилерия. Така спомагателното направление става главно.

Няма нищо изненадващо в това, че това се случва, защото не всички проекти във войната се реализират. Германското командване съумява да разпознае главната посока на руското нахлуване, като слага най-хубавите си елементи там. Но не придава никакво значение на Томашевка, поверявайки отбраната ѝ на румънските елементи, които не се отличават с устойчивост. Съветското командване съумява бързо да оцени обстановката, да разбере къде е ахилесовата пета на вражеската защита и да концентрира напъните на своите войски там. Това води до пробив.

Защо Севастопол не е  превзет незабавно?

След като побеждава румънците при Томашевка, на 10 април 63-ти корпус нахлува в оперативно пространство дружно с 19-ти танков корпус и завладява Джанкьой, отрязвайки железопътния път към Армянск. Съдбата на немската 17-та войска виси на косъм, защото руските танкове към този момент може да я ударят в тила. За да избегнат обкръжението, германците стартират да се отдръпват на юг, като също изтеглят частите си от Керч, където са преследвани от руската Приморска войска. Германците и румънците бягат, без да оказват на практика никаква опозиция.

Толбухин изпраща мобилните си сили - 19-ти танков корпус и моторизирани разследващи елементи - да ги преследват. Тяхната цел е бързо да заемат огромните кримски градове. И в действителност, скоро танковете на 19-ти корпус нахлуват в Симферопол, като го завладяват съвсем без пердах. В същия ден огромен армейски разследващ отряд на полковник Лев Пузанов се отличава дружно с други отряди, изтласквайки врага от Евпатория и Саки. Изглеждаше, че още малко и руските мобилни сили ще влязат в Севастопол в придвижване.

Но след поредност от триумфи имаше и неточности. Действията на разследващите отряди са едва координирани: техните командири, увлечени от преследването, не осведомят щаба за тяхното местонахождение и обстановка. Колкото повече се придвижват, толкоз по-лоша е  радиовръзката и толкоз по-разединени стават дейностите им. Действайки сами, отрядите не съумяват да пробият в града. 19-ти танков корпус също не съумява да им помогне: неговата моторизирана пехота по простъпка е  изпратена да превземе Алуща. Ето за какво, когато танкови бригади без пехота доближават Севастопол, те се натъкват на мощни немски укрепления.

В такава обстановка остатъците от 17-та войска на Вермахта заемат Севастополския укрепен регион. Съветските войски не съумяват да го пробият незабавно. Като се има поради физическата отмалялост на войските и неналичието на муниции, Толбухин стопира офанзивата, като подрежда да се приготви нахлуване.

Двоен удар по отбраната на Хитлер

Последната част от интервенцията за освобождение на Крим стартира на 5 май с двучасов артилерийски обстрел. Тогава частите на 2-ра гвардейска войска стартират нахлуване от северната страна на Севастопол. След яростни боеве през нощта на 9 май те съумяват да стигнат до брега на Северния залив.

Но тази маневра е  диверсия, защото на 7 май основният удар на Севастопол е  нанесен от 51-ва войска. Нейната цел беше планината Сапун, основна точка на защитата на врага. Щурмовите групи трябваше да преодолеят всяка вражеска позиция благодарение на артилерийски огън и удари от щурмова авиация.

До вечерта на 8 май 51-ва войска доближава до покрайнините на Севастопол и на идната заран стартират боевете за града. Съветските войски смазват останките от вражеските дивизии, превземайки корабното населено място с взлом. Там щурмовите групи на Крейзер се свързват с отряди на 2-ра гвардейска войска, прекосили Северния залив.

Командването на 17-та войска на Вермахта моли Хитлер да изпрати кораби за евакуация на 20 хиляди души. Фюрерът дава зелена светлина за това едвам сутринта на 9 май. Конвоите се втурват към Севастопол, на който руските водачи дават „ горещо посрещане “. Пример тук е ориста на конвоя „ Патрия “, който транспортира 3000 германци от Севастопол. На 10 май 1944 година и двата му кораба са потопени от Военновъздушни сили на Черноморския флот с тежки жертви измежду пасажерите.

Последният център на вражеска опозиция при нос Херсонес е  ликвидиран сутринта на 12 май. Крим е  напълно освободен. 17-та немска войска е победена, губи над 50 хиляди пленници и към 30 хиляди убити (без да се броят убитите в морето). Невъзвратимите руски загуби са два пъти по-малко - 17 754 души.

* * *

Кримската интервенция продължава единствено 35 дни (а началният ѝ стадий, достъпът до Севастопол, даже седмица). Германските пленници демонстрират, че заповедта на Хитлер за „ отбрана на Севастопол до последния боец “ е безсмислена, защото след провалянето на 17-та войска при Перекоп, деморализацията на войските на Вермахта идва доста бързо. Войските на Хитлер са надалеч от силата на духа, която Червената войска показва в Крим през 1941-42 година, защитавайки Севастопол в продължение на 250 дни.

На 10 май 1944 година Москва поздравява с 24 залпа от 324 оръдия войските на 4-ти Украински фронт и Черноморския флот, които освобождават Севастопол от нацистките нашественици. 118 елементи и съединения на армията и флота получават почетното име - Севастополски.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41789 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед41563Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед59174Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед24118Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед18613Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78487Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77512„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР