На Майлинда Андреа са ѝ нужни 16 години, за да

...
На Майлинда Андреа са ѝ нужни 16 години, за да
Коментари Харесай

Албания залага на съдебната реформа с надежда за преговори с ЕС

На Майлинда Андреа са ѝ нужни 16 години, с цел да се издигне до най-важния съд в Албания. След това 50 000 евро я повалят. Тъкмо тази сума получава в кафе в Тирана брачният партньор ѝ Одхисе през юли предходната година, с цел да може Върховният съд, където Андреа е арбитър по това време, да отхвърли тъжба поради собствеността на земя покрай южната граница на Албания с Гърция.

Жалбата фактически е отхвърлена, а предходната седмица 48-годишната Андреа стана най-високопоставеният арбитър в Албания, наказан за корупция от личните ѝ някогашни сътрудници от Върховния съд. Случаят стана алегоричен за това до какъв брой високи етажи подкупите са проникнали в ешелоните на властта в Албания, само че също ѝ за новата увереност, която наподобява демонстрира страната да изкорени тези практики, до момента в който преследва вероятни договаряния за участие с Европейския съюз преди края на годината.

Премиерът социалист Еди Рама се бори да бъде избран отново в неделя, откакто докара Албания напълно покрай евентуално най-значимата офанзива против корупцията в правосъдната система, откогато балканската страна с три милиона души население излезе от комунистическата си изолираност рано през 90-те години на предишния век.

Засрамена, само че и приласкана от Съединените щати и Европейския съюз, страната по-рано тази година прокара законодателство, чиято цел беше да се приключи политическата интервенция и да се укрепят позициите на съдилищата. Главната мярка в него е проект, следен от панел на европейски и американски специалисти, съгласно който към 1000 съдии и прокурори би трябвало да бъдат проучени, с цел да се изкоренят от системата тези от тях с пари над опциите, които дават скромните им заплати. Тези, които оцелеят, както и новоназначените, ще получат двойно по-голяма заплата в размер на 150 000 леки (1628 долара) месечно.

Ако ограниченията се одобряват, Албания, която към този момент е член на НАТО, се надява да отвори договарянията за участие с Европейски Съюз до края на 2017 година - огромна крачка напред за бедния район, само че и потребна за смия блок, който към момента се пробва да покаже, че е подготвен да се уголемява и след напускането на Англия пез 2019 година " Не можем да си позволим да спрем, " сподели Рама в изявление за " Ройтерс " по-рано този месец.

Джипове и скъпи часовници

Реформата пристигна след години напън от Европейския съюз и Съединените щати, а Вашингтон е мощно известен и авторитетен измежду албанците. След краха на огромната Понци скица, която унищожи стопанската система през 90-те години, страната поставя старания да се оправи с репутацията, която има, като надълбоко корумпирана.

Някои съдии намерено се хвалят с благосъстоянието си, до момента в който други настояват, че луксонзите вили и жилища са им дарове от родственици. За някои към този момент се знае, че постоянно летят на запад, с цел да гледат европейски футболни мачове, макар релативно ниските им публични приходи. " Плащат ми повече, в сравнение с тях, само че някои карат (луксозен джип) " Ауди Q7 ", а аз имам дребна кола, която постоянно се скапва, " сподели правосъдният кореспондент в Тирана Клодиана Лала.

В прорез с дипломатическия протокол американският дипломат в Албания Доналд Лу сподели на съдийска конференция късно през 2015 година: " Трябва да станете новия знак на системата, вместо настоящия облик на корумпирани съдии, които носят часовници " Картие ". "

На хартия промяната отстранява политическите назначения в правосъдната система и дава самостоятелност на прокуратурата. " Влиянието на политиката е минимално, " споделя социалистическият народен представител Фатмир Джафа, който ръководеше писането на текста с напъствия от Запада. По думите му промяната не е козметична, " а радикална промяна. "

Съпротива

Съдиите обаче дават отпор и към този момент са оспорили промяната в Конституционния съд, които занапред следва да се произнесе по тях. Герд Ходжа, шефът на Съюза на съдиите в Албания, сподели, че Европейски Съюз се държи със правосъдната система на страната по този начин, като че ли тя е в " нулевата си година ". Реформата е нужна, сподели той за " Ройтерс ", само че изискванията, по които се ревизират магистратите, са прекомерно неразбираеми и има риск от политизиране.

Посланикът на Европейски Съюз в Албания Романа Влахутин сподели, че смисъла на промяната е очевидно, като се следи " съпротивата на избрани групи по ползи, които не пестят старания в това да ѝ попречат и да я отслабят. "

Други обаче предизвестяват, че новата система може да се окаже прекомерно амбициозна. " Създадоха голяма конструкция, която мъчно ще е извърши, " сподели Катлийн Имхолц, ирландско-американски юрист в Албания. Тя пази американския напън за промяна в страната. " Американците имат истрено предпочитание да подобрят правосъдната система, като вкарат специфичен отдел за следствие с прокурорски пълномощия по модела на ФБР и като отстранен корумпираните от системата... Но тя стана толкоз комплицирана, че задачите се изгубиха. "

Андре, наказаният арбитър, не беше в залата, когато магистратите оповестиха присъдата ѝ. В залата пред тях имаше портрет на албанката Майка Тереза, която с " молитва за съдиите " изисква от тях да си правят работата. Самата Андреа твърдеше, че е почтена. Получи четиригодишна условна присъда, а за пет години ѝ не разрешиха да заема държавни длъжности. Съпругът ѝ влезе в пандиза за 18 месеца. Адвокатът ѝ апелира в Конституционния съд.

Рама, който води в изследванията преди парламентарните избори в неделя, упрекна съперниците си, че възнамеряват да анулират промяната, въпреки основната опозиционна Демократическа партия да даде обещание, че ще я приложи, в случай че пристигна на власт.

В документално изказване до " Ройтерс " посланикът на Европейски Съюз Влахутин сподели, че блокът деликатно ще следи по какъв начин се ползва законът, до момента в който разисква дали да даде начало на договарянията за участие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР