На малък остров край бреговете на Китай една компания произвежда

...
На малък остров край бреговете на Китай една компания произвежда
Коментари Харесай

Съдбата на световната икономика може да зависи от компания, за която повечето американци не са чували

На дребен остров край крайбрежията на Китай една компания създава артикул, употребен по целия свят за безчет домашен уреди от компютри и перални машини.

И до момента в който този остров - Тайван - се тревожи от опасността от опълчване сред Съединени американски щати и Китай, международната стопанска система затаява мирис. Това е по този начин, тъй като има икономическа активност на стойност трилиони долари, обвързвана с тази една компания: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големият производител на чипове в света.

Наблюдатели от промишлеността споделят, че ескалиращият спор сред Съединени американски щати и Китай за Тайван може да повлече надолу световната стопанска система, поради обстоятелството, че никоя друга компания не създава толкоз съвременни чипове в толкоз огромен размер. Ако TSMC спре да работи, споделят те, производството на всичко - от коли до iPhone - може да спре.

„ Ако Китай нахлуе в Тайван, това ще бъде най-голямото влияние върху международната стопанска система, което сме виждали в миналото “, споделя Глен О`Донъл, вицепрезидент и шеф по проучванията във Forrester, пред Insider. „ Това може да е по-голямо от срутва през 1929 година “

Въпреки че TSMC може да не е известно име, съвсем несъмнено притежавате нещо, което се зарежда от нейните чипове.

TSMC се занимава с леярски бизнес, което значи, че не проектира лични чипове, а вместо това ги създава в индустриални предприятия за други компании. Компанията съставлява повече от половината от международния пазар на полупроводници, а когато става дума за съвременни процесори, този брой е, съгласно някои оценки, 90%. Всъщност даже за най-хубавият чип от най-големия производител на полупроводници в Китай, SMIC, се споделя, че изостава с към пет години от този на TSMC.

TSMC има Apple за най-големия си клиент, доставяйки на калифорнийския софтуерен колос чиповете, които зареждат iPhone. Всъщност множеството от почти 1,4 милиарда процесори за смарт телефони в света са създадени от TSMC, както и към 60% от чиповете, употребявани от автомобилните производители, съгласно The ​​Wall Street Journal.

Полупроводниците на TSMC също се употребяват във високопроизводителни калкулации: те могат бързо да обработват масиви от данни и да насочват ракети, което прави компанията доста скъпа в очите на държавните институции.

Според отчет от 2021 година на Асоциацията на полупроводниковата промишленост през 1990 година Съединени американски щати са произвели 37% от международното предложение на чипове. В наши дни Съединени американски щати са виновни за единствено 12% от международното произвеждане на чипове. Както демонстрираха пандемията от ковид и войната в Украйна, прекомерното разчитане на избрани страни може да унищожи веригите за доставки, когато зародят спирания. Поради тази причина доста американски корпорации изследват опция за пренасяне на част от производството си в Съединени американски щати, с цел да създадат веригите си за доставки по-устойчиви.

Достъпът на Съединени американски щати до чиповете на TSMC обаче е изключително уязвим, тъй като макар че Тайван се самоуправлява, Китай твърди, че островът е негов и заплашва да нахлуе. Контролът над Тайван е в основата на задачата на китайския президент Си Дзинпин за реализиране на „ огромно подмладяване на китайската нация “ до 2049 година, когато е 100-годишнината от основаването на Китайската национална република.

Съединени американски щати подхващат някои стъпки, с цел да станат по-малко подвластни от производството в Тайван. През юли, да вземем за пример, Конгресът одобри Закона CHIPS, който включва близо 53 милиарда $ дотации и данъчни облекчения в опит да се подкрепи производството на чипове в Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР