Междувременно пет европейски държави са напът да признаят Палестина като

...
Междувременно пет европейски държави са напът да признаят Палестина като
Коментари Харесай

Ще признаят ли всички европейски държави Палестина

Междувременно пет европейски страни са напът да признаят Палестина като суверенна страна. В случая става дума от една страна за взаимност с цивилното население в линията Газа, от друга - за поредна стъпка по посока на решението с две страни. Актуалното израелско държавно управление продължава да отхвърля този вид все по-категорично.

След терористичното нахлуване на Хамас против Израел от 7 октомври 2023 година министър-председателят Бенямин Нетаняху разгласи за военна цел унищожаването на властващата в линията Газа военно-ислямистка палестинска организация. Но поради твърдия боен метод, в границите на който са починали над 35 000 цивилни жертви по палестински данни, както и поради пагубното филантропично състояние в линията Газа против Израел е ориентиран все по-голям интернационален напън.

Испания: медиатор в Близкия изток?

Най-вече Испания и Ирландия са страните, които желаят да усилят този напън посредством признаването на Палестина. За задачата испанският министър председател Педро Санчес организира в последните месеци голям брой диалози с европейските си сътрудници. По данни на медиите той се е опитал да придвижи самодейността на европейско равнище, само че поради отхвърлянето ѝ от страна на Германия и на други страни е основал вместо това коалиция на искащите. Очаква се на 21 май висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел да оповести съответните проекти на Испания, Ирландия и Словения.

Испания поддържа положителни контакти с доста арабски страни, най-много от Магреб, както и с Турция. До известна степен тези връзки датират от времето на диктатурата на Франко (1939-1975 година), след която Испания основава стопански и дипломатически връзки и с Израел. В идващите години Испания се утвърждава като почитан медиатор сред еврейската страна и арабския свят. Проведената през 1991 година Близкоизточна конференция в Мадрид е считана за предвестител на мирния развой от Осло, почнал с подписването на споразумието сред Израел и Организацията за избавление на Палестина (ООП) през 1993 година.

Солидарността на Ирландия се дължи на личната ѝ история

Ирландия също даде мощна поддръжка за палестинците още от началото на войната в Близкия изток. Ирландското държавно управление се гордее с това, че още от 1980 година насам, по-дълго от която и да е друга страна от Европейски Съюз, поддържа решението за две страни с изцяло суверенна палестинска.

В Ирландия обяснението за мощната идентификация с Палестина е в нейната история: тя стартира с английския държавен чиновник Артър Балфур, който управлява колонизираната от Англия Ирландия в късния 19 век и отхвърля тя да получи самоуправление. През 1917 година, към този момент като английски външен министър той излиза с така наречен Декларация Балфур, с която от името на своето държавно управление се афишира за еврейска татковина в следената тогава от Османската империя Палестина. След като малко по-късно регионът става английски протекторат, там са изпратени да служат жандармеристи, по-голямата част от които преди този момент са се борили брутално против ирландските бунтовници.

Идването на евреите в популации най-вече с мюсюлмани Близък изток се съпоставя в католическа Ирландия със заселването на английски протестанти в северната част на острова. Някои ирландци свързват произтеклия от това спор в Северна Ирландия с Близкоизточния.

Подкрепа от Словения, Малта и Норвегия

Лявото държавно управление в Испания и дясно-центристкото държавно управление в Ирландия в това време са се сдобили със съидейници и отвън своите граници: Словения разгласи, че счита да признае Палестина доникъде на юни, само че това може да стане и по-рано. Малта също демонстрира сходна податливост. През април, в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, тя гласоподава за пълноправно участие на Палестина в международната организация, само че то пропадна поради ветото на Съединени американски щати.

Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, само че е тясно обвързвана с Общността, обмисля признаването в " рамките на пролетта ". Външния министър Еспен Барт Ейде Осло разгласи, че страната се надява, че този ход ще докара до политически обединена палестинска страна, вместо до " страна на Хамас ".

В рамките на Европа позициите са разнообразни

В Европейски Съюз досега палестинската страна е приета най-много от страните в централната и в източната част на континента. Признаването е обвързвано със социалистическото им минало, когато тези страни са поддържали идеологическа непосредственост с водача на ООП Ясер Арафат.

Днес някои от тези страни, най-много Чехия и Унгария, са по-скоро поддръжници на Израел, въпреки да не са прекратили пълноценните си дипломатически връзки с палестинците.

Първата и към този момент единствената страна, която призна палестинската страна след присъединението си към Европейски Съюз, е Швеция през 2014 година. Но не е несъмнено дали испанско-ирландската коалиция ще се усили: в Белгия държавното управление спори за подобаващия миг, а Португалия след идването на консервативно държавно управление на власт към този момент не споделя тези планове.

Други страни като Германия кардинално поддържат връзки с Палестинската самостоятелна област, само че са подготвени да признаят страна едвам тогава, когато го направи и Израел. Докато Хамас, класифицирана като терористична организация от редица страни, в това число всички членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати, остава политически фактор в палестинските територии, сходна крачка се счита за изключена.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР