На какви условия трябва да се отговаря, за да има

...
На какви условия трябва да се отговаря, за да има
Коментари Харесай

Дори само за допускане за осиновяване има определени в закона условия

На какви условия би трябвало да се дава отговор, с цел да има осиновяване?

Ф.К., София

------------------------

Правилата за осиновяване са изредени в настоящия Семеен кодекс (СК). Някои от тези правила са по-известни - като да вземем за пример това, че може да се осиновява единствено лице, което не е навършило 18 години, или че може да осиновява единствено човек, който не е лишен от наставнически права.

Изрично е посочено, че осиновяващият би трябвало да е минимум с петнадесет години по-възрастен от осиновявания. Разлика във възрастта не се изисква, когато брачен партньор осиновява рожденото дете на своя брачен партньор. Направено е и още едно изключение - когато осиновяването се прави по едно и също време или поредно от двама съпрузи и за единия от тях разликата във възрастта е налице, не се изисква такава разлика за другия брачен партньор.

Сред главните правила е, че не се позволява осиновяване сред родственици по права линия и сред братя и сестри. Дядото и бабата или единият от тях могат да осиновят собствен внук, когато той е роден отвън брак или когато родителите или единият от тях е умрял. Тук е значимо да се означи, че съдът изслушва и другите дядо и баба на осиновявания. Ако има искане за осиновяване на внук от дядото и бабата и по майчина, и по бащина линия, тогава съдът взема решение въпроса с оглед ползите на детето.

Семеен кодекс разпорежда и че никой не може да бъде осиновен от две лица, в случай че те не са съпрузи. Никой не може и да бъде осиновен повторно, до момента в който не е прекъснато съществуващото осиновяване.

Осиновяването може да е цялостно и ненапълно. При първото между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и осиновителя и неговите родственици - от друга, пораждат права и отговорности като сред родственици по генезис, а правата и отговорностите сред осиновения и неговите низходящи с роднините им по генезис се приключват. Издава се нов акт за раждане. При второто, при непълното възникват права и отговорности като сред родственици по генезис единствено сред осиновения и неговите низходящи, от една страна, и осиновителя - от друга, а правата и отговорностите сред осиновения и неговите низходящи с роднините им по генезис се резервират. Изрично е посочено, че и в този случай родителските права и отговорности минават върху осиновителя.

И тук се стига до изискванията, с цел да се стигне въобще до допускане на осиновяването. Първото измежду тях е единодушието. Така за извършване на осиновяването е належащо единодушието на осиновяващия, на родителите на осиновявания, на съпрузите на осиновяващия и на осиновявания и на осиновявания, в случай че е навършил четиринадесет години. 

Съгласието на майката може да бъде обещано най-рано 30 дни след раждането. При цялостно осиновяване дирекция " Социално подкрепяне " коментира на лицата, които би трябвало да дадат единодушие, последствията от допускане на осиновяването, преди да изразят единодушие. При ненапълно осиновяване обяснение се дава от съда.

Лицата представят декларация с нотариална легализация на подписа, че даденото от тях единодушие не е обвързано с материална полза.

Осиновяваният, в случай че не е навършил четиринадесет години, се изслушва от съда съгласно Закона за протекция на детето.

Важно е да се знае, че единодушието или мнението могат да бъдат дадени пред съда персонално, с декларация с нотариална легализация на подписа или посредством необикновен прокурист. Съдът може да призове и изслуша персонално някои от тези лица, когато откри това за належащо. Осиновяваният дава единодушието си персонално пред съда.

Законът разрешава родител да отдръпна авансово даденото си единодушие за цялостно осиновяване със заявление с нотариална легализация на подписа до подаване на молба за осиновяване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР