На фона на продължаващата криза с доставките на газ, за

...
На фона на продължаващата криза с доставките на газ, за
Коментари Харесай

Радев поиска България да се включи в управлението на порт Александруполис

На фона на продължаващата рецесия с доставките на газ, за нас е от изключителна значимост терминалът за полутечен газ в Александруполис да бъде приключен в период, както и да разгледаме още един път опциите за повишение на вноса на полутечен газ за България през Гърция и в кратковременен, и в дълготраен проект, както и за опциите за включаването на България в ръководството на порт Александруполис. Това съобщи президентът Румен Радев по време на свиканата от него през днешния ден среща с представители на служебния кабинет и на гръцките компании Gastrade и Copelouzos Group по отношение на опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис. 

Президентът уточни, че в рамките единствено на една година това е втората среща, която прави с Gastrade и Copelouzos Group, което по думите му, е задоволително сладкодумен факт за значимостта на изграждащият се терминал за полутечен газ в Александруполис.

България е акционер с 20% в терминала и има запазен потенциал за идващите 10 години, уточни още Радев. " Този план е от решаващо значение освен за стратегическото партньорство сред България и Гърция, само че той е от изключителна нужда за гарантиране на икономическата непоклатимост на Балканите, на Централна и Източна Европа, постоянно стигане на действителна диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това изисква терминалът да бъде обвързван с и с другия стратегически план сред нашите две страни - междусистемната газова връзка IGB, която чакаме да проработи от 1-ви октомври и е още едно доказателство за сполучливото стратегическо съдействие сред Гърция и България ", сподели президентът. 

Радев увери гостите си, че българското държавно управление прави всичко допустимо да сътрудничи на строителя на IGB - компанията " Авакс ", тъй че да приключи в точния момент интерконектора в сходство с гръцкото, българското и европейското законодателство. Той посочи, че държавното управление ни е поело явен ангажимент към обществото ни, което подсигурява доставките на газ за целия отоплителен сезон на допустимо най-хубави цени. Но защото обстановката на европейската газова карта е доста динамична и всеки ден е извънредно скъп, сподели още президентът, нашето държавно управление ще направи всичко допустимо да стартира транспарантни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дълготраен интервал на допустимо най-хубави условия и да остави на идващото постоянно държавно управление да приключи тази процедура и да направи своя избор. Намираме вашето присъединяване във всички тези бъдещи благоприятни условия за доста значими. 

От гръцка страна акцентираха, че сме построили това партньорство с доверие и убеденост, че е потребно и за двете страни. " Това е дълготрайно партньорство ", съобщи изпълнителният шеф на Gastrade Костис Сифнеос. По думите му, присъединяване на България в построяването на този терминал демонстрира от какво стратегическо значение е за сигурността на доставките, за енергийната самостоятелност на България, за диверсификацията на източниците на сила за България, подкрепя гъвкавостта на България и подсигурява непоклатимост при договарянето на изискванията за доставки, както и за диверсифицирането на портфейла и от доставки на сила, по този начин и през тръбопроводи, през които да минават тези доставки. 

Той добави, че са наясно със повишеното търсене на сила, нуждата от повишение на потенциала на терминала е от стратегическо значение сега и макар множеството участници на пазара, които се пробват да подсигуряват потенциал в другите терминали, считат, че България е с приоритет като страна, поради нейното дългогодишно партньорство с Гърция, а и поради обстоятелството, че България е пътят от Гърция към другите пазари в Югоизточна Европа. От гръцката страна увериха, че вървят по проект и ще съумеят да завършат проекта в точния момент.  

От Copelouzos Group акцентираха, че групата им си сътрудничи с България от 1973 година и са изключително задоволени от нашето съдействие. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР