На финалната права са преговорите между Продължаваме промяната“ и Демократична

...
На финалната права са преговорите между Продължаваме промяната“ и Демократична
Коментари Харесай

Ето я сделката на ПП и ДБ: Депутати на Кирчо и Кокорчо се пробват за кметове

На финалната права са договарянията сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ за общите им кметски претенденти. Narod.bg по-рано през днешния ден заяви, че двете партии, които излъгаха гласоподавателите си и се прегърнаха с сякаш враговете, са постигнали договорка на загадка среща в събота – да се явят на вота на 29 октомври с обща листа и общи претенденти. Само в три общини ще се борят поотделно поради „ непреодолими разлики “.

По неофициална информация на Mediapool при кандидат-кметовете за регионалните градове превес ще имат кирчовците и кокорчовците от Политическа партия. Все още има няколко по-големи обитаеми места, за които не е взето финално решение.

Двете обединения, които се явиха като коалиция на парламентарните избори през април, взеха решение да създадат същото на локалните избори, планувани на 29 октомври. Очаква се да записват в ЦИК като коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и този метод в цялата страна ще са с един и същи номер в бюлетините.

Депутати се кандидатират за кметове

Коалиционното съглашение за локалните избори обезпечава по-гъвкави механизми на взаимоотношение при обстановки, в които Политическа партия и Демократична България не могат да стигнат до консенсусни кандидатури за избрани обитаеми места. Там претендентите за кметове ще се издигат от инициативни комитети, само че Политическа партия и Демократична България ще имат общи листи за общински съветници. Така се чака да стане в Бургас, където самостоятелните претенденти ще са актуалните депутати Константин Бачийски (ПП) и Димитър Найденов (ДБ).

Бачийски и Найденов не са единствените народни представители от ПП-ДБ, които ще се впуснат в кметската конкуренция. Депутатите Йордан Терзийски, Искрен Арабаджиев и Петър Куленски от Политическа партия се чака да са претенденти за кметове надлежно във Велико Търново, Ловеч и Пазарджик. Народният представител от Демократична България Любен Иванов пък ще е номинацията за Видин.

По отношение на Пловдив имаше съществени несъгласия сред партиите в обединението. Сред спряганите бяха актуалните депутати Манол Пейков (ДБ) и Росен Костурков (ПП). Преди ден обаче Пейков заяви обществено, че е реализиран консенсус и ПП-ДБ ще издигне за кмет на Пловдив някогашния дълготраен шеф на Математическата гимназия в града Ивайло Старибратов.

За Варна двете обединения също имаха разногласия, само че в последна сметка се чака да бъде повдигнат претендентът на Политическа партия – някогашният регионален шеф Благомир Коцев. От Демократична България предлагаха да бъде номинирана Стела Николова, която е била общински консултант във Варна, както и претендент за кмет, а сега е депутат.

Реклама

За Русе от Демократична България предлагаха претендент да е депутатът Иван Белчев. Номинацията му обаче била отхвърлена и в последна сметка се чака да бъде издигната Рена Стефанова, която беше депутат от Политическа партия в 48-мото Народно заседание. Миналата година тя подписа съглашение с прокуратурата и се призна за отговорна по обвиняване за причиняване на телесна щета при злополука.

Областни и зам.-областни шефове са измежду номинираните

Освен претендентът за кмет на Видин, тези на Габрово, Кърджали, Перник, Разград, Силистра и Стара Загора също се чака да са предложение на Демократична България.

За Габрово ще бъде повдигнат някогашният зам.-областен шеф Ивелин Стоянов, който е бил общински консултант в от Демократична България. За Кърджали се чака претендент да е общинският консултант от „ Демократична България “ Радослав Милев. В Перник ПП-ДБ издига ръководителя на структурата на ДСБ в града Георги Недев. Настоящият зам.-кмет на Разград Мирослав Грънчаров пък се спряга за възможна номинация на обединението за кмет.

За Силистра евентуалната кандидатура е на Мария Иванова, която е е зам.-председател на районната гилдия на Камарата на архитектите. Тя е била претендент за народен представител от Демократична България през 2021 година. Кандидат-кмет на Стара Загора ще е общинският консултант Димитър Чорбаджийски, който също е бил претендент за народен представител от Демократична България.

Настоящият регионален шеф на Сливен Маринчо Христов е номинацията за Сливен. Професионалната му кариера досега е минала в частния бранш в сферите на производството на храни, търговията и услугите.

За Шумен се чака да бъде повдигнат Николай Колев, който е бил зам.-областен шеф, назначен по време на държавното управление на Кирил Петков. В Търговище кандидат-кметът се чака да бъде автомобилният инженер Стефан Асенов, който е бил в листата на „ Продължаваме промяната “ за Търговище на парламентарните избори на 2 октомври 2022 година

В Благоевград претендент за кмет ще е юристът Методи Байкушев. За Враца ПП-ДБ евентуално ще издигне предприемачът Кирил Кунгалов, който е взел участие и в избори за парламент. Кандидат за кмет на Добрич ще бъде фармацевтът Йорданка Костадинова, която беше народен представител от Политическа партия в 47-мото и 48-мото Народно заседание. И двата пъти влиза като лидер на листата на партията за Добрич. В Кюстендил обединението ще издигне сегашния зам.-областен шеф Кристиян Иванчов. Кандидат-кметът на Монтана пък ще бъде Теменужка Цветкова, която е ръководител на локалната конструкция на Политическа партия.

Окончателно решение към момента няма за Плевен, Смолян, Хасково и Ямбол. За Плевен обединението обсъждаше дали да поддържа сегашния кмет Георг Спартански, само че не е ясно дали в последна сметка това ще стане. За номинацията в Хасково има разногласия, като не е изключено групировката да застане зад самостоятелен претендент за кмет. В Ямбол и Смолян евентуално ще бъдат издигнати претенденти, препоръчани от Политическа партия. За Ямбол се спряга името на хирурга доктор Георги Стефанов. 

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР