На днешния ден през 1956 г. районът на Трихълмието (Тримонциума)

...
На днешния ден през 1956 г. районът на Трихълмието (Тримонциума)
Коментари Харесай

В Старинен Пловдив живеят в мир хора от различни народности и религии

На днешния ден през 1956 година регионът на Трихълмието (Тримонциума) в Пловдив е разгласен за архитектурно-музеен резерват „ Старинен Пловдив “ (известен още като Стария град ).

През 1979 година получава златен европейски орден за запазване на паметниците от предишното. Спогодба сред България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 година, дефинира статута на резервата „ Старинен Пловдив “ като част от спомагателния лист на обектите на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Резервата е ситуиран върху три от хълмовете на града – Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе, известни още като Трихълмието, и заема повърхност от 35 km². Той е образуван в резултат на непрекъснатия живот в града в продължение на епохи (от праисторията до наши дни) и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античността, Средновековието и българското Възраждане.

Старият град е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив.

Пловдив е един от най-старите градове в Европа – по-стар от Рим и Атина, съвременник на Троя и Микена. Градът се заражда през IV хиляди пр.н.е. върху пловдивското трихълмие, когато траките основават първото населено място на Небет тепе. През IV век прочие Хр. е превзето от Филип Македонски, който го прекръства на Филипопол, известно в античния свят. По-късно поради стратегическото разположение на градския акропол върху трите хълма римляните го наричали Тримонциум (т.е. „ градът на трите хълма “). Римската ера (II-IV в.) е самобитен „ златен век “ в развиването на античния град. Археологическите изследвания са разкрили остатъци от тогавашните блестящи публични здания, част от които се намират в Стария град: хубав амфитеатър, внушителни крепостни стени, езически храмове, акведукти, аристократични домове.

От интервала на Средновековието в Стария град е непокътната източната врата на крепостните стени на Филипопол – известната Хисар капия.

По време на Възраждането Пловдив е значим стопански център. В града живеят доста заможни и образовани хора, които пътуват из цяла Европа. От своите пътувания те донасят освен екзотични артикули, само че и нови културни течения. Богатите пловдивски търговци демонстрират благосъстоянието си посредством градежа на красиви, богато орнаментирани къщи, станали емблематични за Стария град. От интервала на Възраждането са непокътнати също храмове и публични здания, които допълвали духовния и културен живот на будното пловдивско общество.

Днес античните, средновековните и възрожденски монументи съжителстват в неповторими ансамбли на територията на Стария град.

В Старинен Пловдив се намира къщата музей на Христо Г. Данов, където през 1855 година е учредено първото издателство в България. След 1999 година в историческата постройка годишно на празника 24 май се връчват Националните награди „ Христо Г. Данов “ за принос в националната книжавна просвета през миналата година.

Читалище „ Възраждане “ – първото в Пловдив, учредено на 16 (28) февруари 1869 година, също се намира в Стария град.

В Старинен Пловдив от стотици години обичайно живеят в мир хора от разнообразни народности и религии. В югоизточното подножие на Трихълмието се намира циганската Хаджи Хасан махала, в южното – католишката махала, в западното подножие – Джумая джамия, издигната през XIV век. През последния век Старинен Пловдив се обитава и от арменската общественост на Пловдив.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР