На днешния ден през 1880 г. е утвърден първият градоустройствен

...
На днешния ден през 1880 г. е утвърден първият градоустройствен
Коментари Харесай

Иржи Прошек е автор на първия градоустройствен план на София

На днешния ден през 1880 година е одобрен първият градоустройствен проект на София, направен от строителния инженер Иржи Прошек.

Иржи Прошек (по-известен като Георги Прошек ) е чешки инженер и бизнесмен, участник в битките за избавление на България, прекарал по-голямата част от живота си в нея. Той е брат на Богдан Прошек и братовчед на Вацлав и Йозеф Прошек.

През 1871 година Иржи Прошек идва в Тракия и работи по построяването и употребата на железопътната линия на барон Хирш. В село Ябълково се среща с Васил Левски и с ръководителите на локалния скришен революционен комитет основават Славянски дом, учебно заведение, читалище и първия международен скришен революционен комитет. Прошек доставя оръжие под прикритието, че е належащо за защитата на железопътната линия и придвижва скрито революционната поща на комитетите. В 1876 година на­пус­ка железницата и става ко­рес­пон­дент на ев­ро­пейс­ки­ вестници, в ко­и­то разгласява зверствата при по­ту­ша­ва­не на Ап­рил­с­ко­то въс­та­ние. В Рус­ко-тур­с­ка­та вой­на замина­ва за Од­рин за­ед­но със свои при­я­те­ли, де­мон­ти­ра към 200 м жп рел­си и ги хвърля в река Марица и по този начин про­ва­ля пре­ми­на­ва­не­то на турските во­ен­ни еша­ло­ни и облекчава изхода на бит­ка­та при Шипка. Pаз­к­ри­т от тур­с­ки­те влас­ти, Иржи Про­шек е наказан на гибел, само че ус­пя­ва да из­бя­га в Бу­ку­рещ, къ­де­то ра­бо­ти ка­то пре­во­дач на рус­ката войска. За приноса в освобождението на България, получава ви­со­ки­те от­ли­чия - ор­ден "Св. Алек­сан­дър Нев­с­ки " I степен и злат­на са­бя.

След Освобождението е проектант в общината в София (1879-1881 г.) и работи върху първия градоустройствен проект на града. По-късно е основен инженер на Дирекцията на публичните здания (1881-1885 г.). Участва в инициирането и построяването на монумент на Васил Левски, на издигнатият в памет на обесените от турците софийски книжари Лъвов мост и на Орлов мост, където са посрещнати заточениците от Диарбекир.

Заедно с брат си, Богдан Прошек, основава през 1879 първата печатница в София, през 1884 - Пивоварна "Прошек ", най-голямата в града по това време и първата електрифицирана постройка в България със личен генератор, а по-късно вършат и керамична фабрика за тух­ли в село Дол­ни Бог­ров, Со­фийс­ко. Инженер Про­шек изследва на­хо­ди­ща на мра­мор в стра­на­та и със­та­вя кар­та. Иржи Прошек е един от създателите на сдружението "Славянска сказка " и на Българското инженерно-архитектурно сдружение.

Иржи Прошек се дами за Ан­на Ро­у­ба­ло­ва. От брака им се раждат четири дъщери и един наследник - Георги.

Стро­е­жът на при­ста­ни­ще­то във Вар­на е най-мащабното му дело, само че ударено от свлачища пристанището не устоява. Георги Прошек не може да го понесе и получава инфаркт. Умира в София на 58 години. Погребан е в фамилната гробница, имот № 16 на Централни софийски католически гробища.

Паметник на братята Иржи (Георги) и Богдан Прошек е основан от известния български ваятел Георги Чапкънов и открит по случай 170 години от рождението на Георги Прошек.

На 4 януари 1878 година, след борбата при София, съветските елементи под командването на военачалник Йосиф Гурко влизат в града. Населението му е намаляло съвсем на половина по отношение на предвоенния интервал и по данни на общината е 11 694 души, от които 6560 българи, 3538 евреи, 839 турци и 737 роми.

На 20 октомври 1878 година от Пловдив в София се реалокира седалището на Временното съветско ръководство, а на 3 април (22 март остарял стил) 1879 година по предложение на проф. Марин Дринов Учредителното Народно заседание избира София за столица на Княжество България (4 април е разгласен за празник на София), като остарял български град, далечен от турската граница и средищно ситуиран в българските земи съгласно тогавашното схващане. В резултат на това броят на жителите нараства по-бързо спрямо другите български градове, основно от вътрешната миграция.

Избирането на София за столица спомага за нейното бързо преобразяване в огромен и значим политически, административен, стопански, теоретичен и културен център на страната. Градоустройствените промени стартират с огромен обсег скоро по-късно събитие. Центърът на града стартира да се измества от площада при Баня Баши джамия към площада към Съборната катедрала "Св. Крал " (днешната черква "Света Неделя "), където се срещат под прав ъгъл още от Античността четирите съществени пътни артерии на Се(а)рдика-Средец-София. Оформени са необятни радиални булеварди, а дребните криви "сокаци " са сменени от успоредни квартални улици, които се пресичат под прав ъгъл. Представителният център на града се оформя към княжеския замък (царския дворец) и Народното събрание, а регионът става средище освен на политическия живот, само че и на културни и публични прояви.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР